Почетак Актуелно Мајданпек Јануарску производњу РБМ-а ограничило невреме

Јануарску производњу РБМ-а ограничило невреме

1 друго читање
0
0
884

Још један тежак почетак

 

Екстремно ниске температуре успориле рад и наметнуле додатне обавезе за одржавање опреме и механизације. – Остварење на руди за 24 дана јануара око 90 одсто, на укупним ископинама половично, а бакра у концентрату око 82 одсто
РБМ
. – Позната мајданпечка зима, знатно оштрија него у другим деловима Србије, која је још од децембра наговештавала да ће бити једна од тежих, у великој мери је ограничила производњу Рудника бакра Мајданпек. Запосленима је наметнула обавезу да у екстремним условима приоритетно брину о стању опреме и механизације како би је сачували, спречили веће штете, и имали чиме да раде. На том плану су, углавном, имали успеха, али су олујно снежно невреме и ледени дани успорили производњу и свели је на могућу у таквим условима.
Екстремно ниске температуре стварале су велике проблеме у транспорту. Веома је тешко одржавати путеве, посебно у приликама када и со не делује, па смо били принуђени да разбијамо лед булдозером да бисмо успоставили транспорт, а притом као додатни проблем имали и његову исправност – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. Притом наглашава: – Опрема није смрзавала, јер смо одговарајућим одржавањем успели да то спречимо. Међутим, учестала наизменична неисправност багера, дробљења и транспортног система у поменутим временским условима резултирала је неповољним производним резултатима у јануару.
За 24 дана јануара, остварење на руди износи скоро 90 одсто, док је план укупних ископина остварен половично. Посебно смо подбацили на раскривци, како због услова транспорта, исправности багера, серијског отказивања возила и најгорег што се догодило – лома катарке на одлагачу “Фазе 1”– издваја Марковић.
И поред неповољних временских прилика и отежаних редовних производних задатака, на површинском копу измештена су, без одлагања, оба система за одводњавање Јужног ревира и увелико припремана монтажа трећег. То су обавезе посебног значаја, јер директно утичу на отварање нових рудних етажа, а тако и будући рад и производњу Рудника бакра Мајданпек.
У Флотацији су такође, све време, приоритетно бринули о опреми и производњи и успели да прераде сву испоручену руду остваривши производњу од преко 920 тона бакра у концентрату, са пратећим количинама сребра и злата и изгледима да у преосталих недељу дана јануара домет учине прихватљивим за овакве услове.
У екстремно неповољним временским условима није било могуће произвести више. Ми смо приоритетно морали да бринемо о стању опреме, механизације, погона и у томе успели. Сви погони раде, а штете су минималне – подвлачи Бранислав Томић, први човек Рудника бакра Мајданпек: – Лоше време смо имали и у децембру, добро би било да га не буде током наредних месеци. Али, ако се понови, наша ће прва обавеза бити брига о опреми како бисмо, када се створе услови, могли да радимо пуним капацитетом, па и на плану надокнаде пропуштеног и изгубљеног у јануару.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…