Почетак Актуелно Мајданпек Још један „Komacu“ багер у РБМ-у

Још један „Komacu“ багер у РБМ-у

4 друго читање
0
0
2,224
"Komacu" багер у РБМ-у

 

Нови багер за Јужни ревир

 

Монтажа, захваљујући уиграној стручној екипи монтажера, окончана за само неколико дана. – Склапању новог багера присуствовали и новозапослени багеристи. – Моћна машина ће стартовати за који дан отварањем радилишта Исток на Јужном ревиру

"Komacu" багер у РБМ-у РБМ. – За непуне две године рудари на овршинском копу Рудника бакра Мајданпек добили су и други велики хидраулични „komacu“ багер из класе највећих ове врсте у Европи. Снажан, брз, са мотором од 1,3 мегавата и кашиком запремине 22 кубика, односно 50 тона материјала, годишње може да утовари и 14 милиона тона ископина, па чак и оне које нису миниране, тако да у правом смислу представља добар адут пред отварање новог радилишта – Исток на Јужном ревиру.
На пристизање делова овог багера из Немачке, чекало се необично дуго. Чак је и водостај на Дунаву утицао на кашњење, па је тек почетком септембра почела допрема делова тешких и до 60 тона.
"Komacu" багер у РБМ-уНа платоу у непосредној близини јаловишта „Беле воде“, који само пут дели од градске депоније, групу од десетак радника затекли смо како монтажу великог багера за само неколико дана рада приводе крају. Међу њима су и три представника „Теикома“ из Диселдорфа, који су презадовољни током монтаже, људима који им помажу.
Предраг Станисављевић је са Копа „Велики Кривељ“ дошао да помогне својим колегама у Мајданпеку: – Ми ћемо ову машину да подигнемо, „оживимо“ врло брзо, преостала су нам само дотеривања – каже Пеца истичући значај сарадње у тимском послу какав је монтажа. За младе, новопримљене багеристе, који будно прате сваки корак монтаже, има само речи хвале: – То је пун погодак. Нови, млади људи и нова машина – то је добитна комбинација за посао.
"Komacu" багер у РБМ-уТако мисли и Дарко Макуловић, електричар РБМ-а, који додаје да се у овом послу све одвија на најбољи начин, да је преостало да се доради само још неколико ситница да би багер био спреман за производњу.
Срђан Унчанин, један од шест новозапослених багериста, каже да сви са нестрпљењем очекују обуку коју ће делом спровести представник „Komacu“, делом наши стручњаци: – Уверили смо се, машина је изузетна, моћна за производњу, а погодна за рад и управљање. Нестрпљиви смо и срећни што ћемо ускоро почети рад.
Родољуб РајковићОпределили смо се да монтажу радимо у непосредној близини радилишта које ће тај багер отворити. То је велики изазов и обавеза, али је и ово велика машина, па се надамо да ће успешно одговорити. Додуше, било би боље да су две, али и овако ће бити добро
– не крије задовољство што се овај важан посао успешно приводи крају Родољуб Рајковић, који је у Руднику бакра Мајданпек задужен за монтажу сада већ трећег хидрауличног багера и посебно истиче важност чињенице да су тако до посла дошли млади људи.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…