Почетак Актуелно “Југокаолин” део немачке компаније

“Југокаолин” део немачке компаније

3 друго читање
0
0
773

 

“Кварцверке” преузео “Каолин”

 

 
Немачка компанија “Кварцверке” преузела бугарско предузеће “Каолин” у чијем саставу послује и српски “Југокаолин” са налазиштима кварцног песка “Белоречки пешчар” код Бора и “Србокварц” код Зајечара. – Шанса за већи извоз кварцног песка на тржиште западне Европе
“Југокаолин” део немачке компанијеБОР
. – Немачка компанија ‘’Кварцверке’’ преузела је бугарско предузеће ‘’Каолин’’, у чијем саставу послује и српски ‘’Југокаолин’’ са налазиштима кварцног песка ‘’Белоречки пешчар’’ код Бора, ‘’Србокварц’’ код Зајечара и још пет рудника ‘’Копова УБ” (четири отворена копа за експлоатацију кварцног песка и један керамичке глине). На тај начин “Југокаолин” је постао део светски реномиране немачке компаније.

То што је “Кварцверке” одлучио да постане већински власник “Каолина”, а тиме и наших рудника кварцног песка, говори у прилог чињеници да је српски кварцни песак заиста вредан пажње. Резерве и квалитет кварцног песка којим Србија располаже су на веома високом нивоу и представљају нашу шансу да постанемо европски лидер у производњи стакла, али и значајан извозник сировине – истиче Небојша Илинчић, директор “Југокаолина”.

Крајем прошле године “Белоречки пешчар”, огранак компаније “Југокаолин”, почео је извоз кварцног песка у Словенију за потребе прераде у стаклари “Храстник”. До сада је извезено 1.600 тона сировине, а ове године се планира извоз нових 20.000 тона.

“Југокаолин” део немачке компанијеВерујемо да ћемо на овај начин трасирати пут за већи извоз кварцног песка на трзиште западне Европе. Потенцијал тржишта на које рачунамо је 500.000 тона годишње, и ми и те како можемо да одговоримо том захтеву и у погледу квалитета и у погледу квантитета сировине. Да би се тај извозни капацитет заиста и остварио, неопходно је озбиљно партнерство са Железницама Србије у циљу обезбеђивања оптималних транспортних услова. Неопходно је ремонтовати запуштене путне правце како би се обезбедили сто краћи транспортни путеви, као и обезбедити довољан број вагона и локомотива, јер цена транспорта има велику улогу у превозу релативно јефтиних минералних сировина. Овакви извозни послови имали би позитиван ефекат не само на наше пословање, већ би донели вишеструку корист држави – од смањења спољнотрговинског дефицита до упошљавања нове радне снаге и развијања читавог низа пратећих производно-услужних делатности – каже Небојша Илинчић.
Захваљујући резервама и квалитету кварцног песка, Србија има потенцијала да постане европски лидер у производњи стакла, чији годишњи увоз сада износи око стотину милиона евра. – Исти износ у извозу производа од стакла могао би се лако обезбедити уз услов да постоје савремене фабрике, које би додатно активирале и рударску производњу кречњака и доломита, ангажовале железницу и развиле читав низ пратећих производно-услужних делатности – закључује директор “Југокаолина” Небојша Илинчић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…