Почетак Актуелно Мајданпек Јулска производња РБМ-а

Јулска производња РБМ-а

3 друго читање
0
0
743

Отворене нове етаже

 

За 25 дана јула у Руднику бакра Мајданпек произведено је више од хиљаду тона бакра у концентрату, уз пратеће количине сребра и злата. – Добро искоришћење и квалитет, упркос варирајућем садржају бакра у руди. – Тешкоће у остваривању плана раскривке на “Истоку 1” Јужног ревира настављене
Јулска производња РБМ-а на Андезитском прсту и „Истоку 1“ Јужног ревираРБМ
. – Производњом више од хиљаду тона бакра у концентрату, уз одговарајуће количине сребра и злата, за 25 дана јула у Руднику бакра Мајданпек је остварен солидан резултат, упркос великим тешкоћама које су пратиле процес у делу раскривања нових рудних лежишта и фази дробљења.
Током јула производња у РБМ-у одвијала се на Јужном ревиру, на радилиштима Андезитски прст, одакле је стизала руда, и “Истоку 1”, који се интензивно раскрива за рад наредних година. Иако традиционално повољан у погледу временских прилика, овај месец је показао да високе температуре могу да паралишу рад великих рударских машина, а обилне падавине успоре предвиђене активности.
Јулска производња РБМ-а на Андезитском прсту и „Истоку 1“ Јужног ревираПроизводња на Површинском копу је, ако се занемари неколико дана током којих су је успоравале падавине, била условљена радом погона дробљења. Дробљење је функционисало кроз затворени систем, а с обзиром на квалитет расположивих дробилица, било је тешкоћа да дају потребан гранулат – објашњава Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. Поводом подбачаја на јаловини, он каже: – Око 50 одсто јаловине није вожено на транспортни систем јер он, као и одлагач, нису имали услове за рад. Наиме, због тешкоћа у ангажовању булдозера нису створени услови за рад одлагача. На другој страни, имали смо застој у раду “ОК”- багера. Ту је затајила хидраулика, као стандардна проблематика ових багера, због изостајања планских застоја ради замене црева и пратеће хидраулике. Осим тога, имали смо и грејања на појединим машинама, поготову на “Коматсу” багеру, затим нешто мањи број возила у раду, што је све заједно утицало да се не оствари планирана количина јаловине и укупних ископина.
Јулска производња РБМ-а на Андезитском прсту и „Истоку 1“ Јужног ревираУ Флотацији где ради шест великих секција успели су да прераде све количине пристигле руде, рекао нам је Жељко Михајловић, технички руководилац производње: – Искоришћење је повећано и износи око 85 одсто, квалитет концентрата је задовољавајући и у границама захтеваног за рад топионице, а садржај бакра у руди на нивоу планираног, и поред изузетно великих осцилација током месеца.
Крајем јула отворене су нове етаже за руду на Андезитском прсту и на “Истоку 1”. – Етажа 260 на Андезитском прсту отвара се задовољавајућим садржајем од преко 0,4 и очекивањима више од 490 хиљада тона руде за рад наредног месеца – потврђује Марковић. – Последњих дана јула почиње отварање нове етаже и на “Истоку 1”. Два и по милиона тона јаловине је већ уклоњено, а у наставку имамо обавезу да интензивирамо радове, иако ће нам ту остати само багер “ПЦ” 1, јер ћемо по окончању радова на радионици аутобуске станице, “Марион 11” морати да усмеримо на завршавање корита реке Мали Пек.
Тако се, упоредо са производњом, настављају обавезни инфраструктурни радови за планско проширење површинског копа РБМ-а, због чега се расположива механизација мора усмеравати и мимо производних радилишта.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…