Почетак Култура Како је екипа емисије „У ходу“ РТС-а „ходала“ борском јамом

Како је екипа емисије „У ходу“ РТС-а „ходала“ борском јамом

2 друго читање
0
0
642

Свака вам част, рудари!

 

Највећи утисак на екипу емисије „У ходу“ оставила је монументалност рудног тела „Т“. – Рудар Г. Војиновић: „–Навикли смо на овај простор и сва дешавања под земљом“. – Новинар Ј. Светличић: „Свака вам част, рудари! Видела сам и храброст, и ентузијазам, и добро расположење и уз вас сам се ослободила клаустрофобије (страха од затвореног простора)

ЈАМА. – Екипа емисије „У ходу“ Радио телевизије Србије ватрено рударско крштење доживела је међу рударима прве смене у јами Рудника бакра Бор. Најпре у јамском лифту, па ходајући и возећи се „специјалним“ рударским камионом ходницима, ускопима и нископима – снимала је и у разговору са рударима сазнала како живе и раде на 600 метара испод земље. Импресије о томе видеће гледаоци медијског јавног сервиса Србије, а аутори емисије „У ходу“ по изласку на површину земље имали су само једну импресију:
-Свака вам част, рудари!
Страхопоштовање новинара и сниматеља који се први пут сусрећу са јамом и рударима видело се у њиховим очима одмах по уласку у лифт који их је одвео на 17. хоризонт, а прва вожња отвореним камионом јамским ходницима до радилишта показала им је део ризика рударског посла. Шаљиво охрабрење упутио им је возач камиона, пословођа инвестиција Живорад Љубисављевић:
Камион сам иде, ја му само припомажем. Видевши неверицу у њиховим очима, Љубисављевић наставља: – Све што се ради, изискује ризик, али човек се сроди са послом и онда је све лакше.
У руднику увек има ризика, али уз шалу, рад и искуство старих рудара млади се брзо навикну. Рударски посао не бих мењао. Навикли смо на овај простор и сва дешавања под земљом – охрабрио је новинаре искусни рудар Градимир Војиновић, копач палилац, који 23 године ради у јами.
Највећи утисак на екипу емисије „У ходу“ оставила је монументалност рудног тела „Т“. Висока куполаста „дворана“ одушевила их је акустиком, рударским и „грађевинским“ подухватом и објашњењем техничког руководиоца „Јаме“ Ивана Иванова колико ово рудно тело, због високог садржаја бакра у руди, значи за пословање Рударско-топионичарског басена Бор. На питање новинара „Може ли од рударске плате да се живи?“ – Иванов одговара: – Може, али радимо на томе да буде још боље.
После неколико сати проведених у снимању и разговору са рударима 600 метара испод земље, новинарска екипа се, са својим рударима-водичима, освежила кафом и соком у питомијем рударском амбијенту – у Клубу „Јама“ на 400 метара под земљом. Излазак лифтом на површину био је много опуштенији него силазак и први сусрет са јамским ходницима. Уредница емисије „У ходу“ Јелена Светличић тек на изласку из лифта је признала:
Свака вам част, рудари! Видела сам и храброст, и ентузијазам, и добро расположење и уз вас сам се ослободила клаустрофобије (страха од затвореног простора).
На шаљив коментар рудара да је вожња јамским лифтом тако удобна и нежна јер њиме рукује жена, уредница је пожелела да упозна и жену рудара. За командним пултом извозне машине била је Славица Јовић која командује и малим и великим јамским лифтом.
И ја сам хтела да будем новинар, али није ми жао што сам постала рудар – поверила се Славица Јелени објашњавајући јој како рукује лифтом. – Овако сам дочекивала неколико нових година, а и 2014. ћу дочекати на радном месту. Биће то ноћ скоро као и свака друга – само веселија и мало одговорнија – смеје се Славица Јовић.
Растанак новинара и рудара после успешно обављеног посла завршен је обостраним поздравом „Срећно“!

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…