Почетак Актуелно Мајданпек Камере прате прераду руде

Камере прате прераду руде

8 друго читање
0
0
2,039
Камере прате прераду руде

 У флотацији РБМ-а настоје да нову опему користе на најбољи начин. Програм “Висио фротх”, ослоњен на 24 камере, већ омогућава лакше праћење основног флотирања и брже реаговање како би се, и у променљивим околностима, долазило до жељеног концентрата
РБМ
. – Као саставни део модернизације погона флотације Рудника бакра Мајданпек и повећања капацитета прераде са побољшањем технолошких резултата, односно производње концентрата продајног квалитета, уз искоришћење метала од 87 одсто, уведен је електронски мониторинг, као још један алат у вођењу процеса прераде и важан корак на путу до потпуне аутоматизације. Пре око два месеца урађена је оптимизација основног флотирања, а сада је учињен и корак даље финим подешавањем комплетног процеса.
Са тим циљем, после новембарских 12 дана, представници компаније “Метсо минералс”, која је произвела нову опрему мајданпечке флотације, половином јануара поново су боравили у флотацији РБМ-а бавећи се имплементацијом и подешавањима ОЦС-система за оптимизацију процеса ослоњеног на рад камера. Програм “Visio froth” обрађује слику и на основу брзине кретања пене по ћелијама прорачунава и подешава ниво и количину ваздуха у флотационим машинама и тако даје резултате који се полако приближавају очекиваним.
Приликом претходне посете поставили смо програм “Висио фротх” да прибавља све параметре из постројења и шаље слику како пена изгледа да би након тога била направљена рекалкулација са циљем да оптимизује комплетан процес. Бавили смо се подешавањем система и уређаја, сређивањем софтвера да би програм ослоњен на рад 24 камере функционисао како треба – наводи Meissa Fatima Ababou, представница „Метсо минералс“. Притом објашњава да контролни систем највећим делом ради баш тако, те да би уз ситна подешавања требало да се дође до најбољих параметара. Овде је реч о одређивању брзине избацивања пене, минимума и максимума ваздуха, нивоа пулпе у ћелији како би се на основу тога могла подесити брзина избацивања пене и добили жељени резултати. Програм то већ ради веома добро, али постоји могућност да се ситним подешавањима још мало дотера како би боље функционисао.
Meissa истиче да је она ту да својим колегама, инжењерима из РБМ-а, појасни како систем функционише, да га сами могу подесити тако да из тренутне ситуације, у складу са бројем секција у раду, са садржајем бакра на улазу, извуку максимум: – Магије нема, каже она, али постоји део који може да се уради и побољша. Уз то напомиње да колеге из мајданпечког рудника веома добро сарађују, да су стручни и жељни нових знања, и да у свакој прилици могу да позову ради консултација у непосредној комуникацији, он лајн или путем интернета.

Подсетимо, увођење овог система, доприноси да се подешавања могу обављати брже, али сам процес и даље зависи од човека и његовог искуства. Јер, још увек није обављена комплетна аутоматизација, односно нема улазних параметара у реалном времену. Поступак би био неупоредиво једноставнији када би били уграђени анализатори и ПСМ-уређаји, али је и овако флотација РБМ-а добила значајну подршку у вођењу процеса прераде и покушајима да искоришћења, са садашњих безмало 85 одсто, повећа на 87, уз захтевани квалитет концентрата. Јер, тако би могло да се реагује брже и на прави начин са циљем да се уз минималне трошкове из руде добије што више бакра и пратећих метала.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…