Почетак Актуелно Мајданпек Коначно трајна траса одводњавања Јужног ревира РБМ-а

Коначно трајна траса одводњавања Јужног ревира РБМ-а

2 друго читање
0
0
888

Ван зоне рударских радова

 

Нова траса није много краћа од претходне, али је коначно изван зоне рударских радова, па неће бити узрок застоја, као ни потребе да се опет измешта што није био ни лак ни једноставан посао
Коначно трајна траса одводњавања Јужног ревира РБМ-аРБМ
. – У Руднику бакра Мајданпек последњих дана септембра обављено је трајно измештање цевовода за одводњавање Јужног ревира. После више привремених, што је био захтеван и изузетно тежак посао који је ангажовао и људе и механизацију, нова траса представља трајно решење јер је ван зоне рударских радова, па тако више неће бити узрок застоја. Тек делимично краћа од постојеће, она неће битније смањити трошкове функционисања система за одводњавање, али ће се ефекат добити изостајањем застоја и трошкова на рачун повременог измештања трасе.
Коначно трајна траса одводњавања Јужног ревира РБМ-аПотпуно смо припремили нову трасу која је у односу на претходну померена неких 100-ак метара, при чему смо условили само четворосатни застој у раду на руди када смо цевовод изместили на делу преко пута којим возећи руду пролазе тешки камиони – каже Синиша Филиповић, технички руководилац Површинског копа Рудника бакра Мајданпек. – За који дан померићемо и пумпе, јер се усис повећава, али то је већ посао који неће имати толико пратећих тешкоћа колико је било на овом. Трајном трасом врло мало су смањени дужина трасе и трошкови, али се највише добило на могућности слободног развоја радова. Цевовод више неће сметати јер је трајна траса ван зоне рударских радова.
У систему одводњавања ништа битно није промењено. Коначно трајна траса одводњавања Јужног ревира РБМ-аНа нивоу усисавања воде постављањем додатних пумпи за наливање постојећих решићемо проблем настао због њихове висине која ограничава даље померање у дубину – објашњава Филиповић. Додаје да трајна траса највише радује запослене у Екипи одводњавања који су имали велике проблеме приликом сваког од последња три-четири измештања цевовода. Јер, у питању је цевовод који није лак, укопава се испод путева, премешта и подразумева изузетно тешке и захтевне радове. Екипа је малобројна, а има тешкоћа и са обезбеђењем механизације коју ангажује из других организационих целина.
Одводњавање Јужног ревира је изузетно важно за ослобађање нових рудних етажа на радилишту Андезитски прст и континуитет производње у РБМ-у, тако да је недавно интензивирано. За првих месец дана функционисања и друге линије одводњавања која је активирана крајем августа, ниво воде у језеру смањен је за скоро два и по метра, будући да се дневно снижава за седам до осам центиметара, а како тај посао одмиче, дневно смањење ће бити веће.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…