Почетак Актуелно Мајданпек Континуитет добрих резултата РБМ-а

Континуитет добрих резултата РБМ-а

3 друго читање
0
0
687

Априлска производња на нивоу плана, раскривање и даље отежано

 

Са око 1.300 тона бакра у концентрату и пратећим количинама злата и сребра остварен план за април. – Плански захтеви испуњени и у погледу квалитета концентрата и искоришћења, а у Флотацији и на Дробљењу знатно смањени трошкови. – Руда преко плана, подбачај у раскривању
РБМ
. – Рудник бакра Мајданпек је у априлу наставио добре производне резултате. Низ отежавајућих околности, од временских неприлика до проблема са опремом и обавезе ангажовања на само наизглед успутним пословима, а у ствари, припремама за даљи рад нису нас спречили да од почетка године остваримо највећи учинак у последњих 20-так година. Због тога све похвале за ангажовање, квалитетан и одговоран рад припадају запосленима – оценио је Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек.
Подаци говоре да се у мајданпечком Руднику бакра и током априла радило веома добро. Планирани резултати остварени су и премашени на већини позиција које се прате у оквиру месечне производње. Изузетак је раскривање. План укупних ископина са милион 136 хиљада тона остварен је 71 одсто, при чему је учинак на руди безмало 112 процената, уз планирани садржај бакра у њој. Међутим, остварење на јаловини, на Андезитском прсту је 40, а укупно 52,5 одсто.
Ни овог месеца није могло без тешкоћа. Багер „ПЦ 2“ има проблеме са цилиндрима катарке, па је са раскривке усмерен на руду. Испоставило се да је период чекања на заптивне елементе за нас дуг, када се имају у виду обавезе око јаловине – објашњава Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство. – Да незгоде не долазе саме, потврдило се и овог пута, јер је уследила хаварија на транспортном систему за јаловину (ТТ 06). Током његове поправке, јаловину смо одвозили на удаљено јаловиште Бугарски поток, што је захтевало више возила и додатне трошкове – навео је Марковић. Додаје да се ситуација знатно побољшала пред крај месеца, што је донекле поправило параметре раскривања.
На другој страни, у Флотацији РБМ-а производња није била лоша у првом кварталу, а током априла – са око 1.300 тона бакра у концентрату и одговарајућим количинама злата и сребра – испунила је планске захтеве. Јелена Ђурић, управница Флотације, задовољна је квалитетом концентрата, као и искоришћењем које је скоро достигло планираних 85 одсто: – Производња је процес који треба држати под контролом. Задовољна сам, јер у априлу не само да је на нивоу планиране, већ је у прва три месеца била, можда, најбоља у последњих 20-так година, иако су температуре биле изузетно ниске. Задржан је квалитет дневне прераде, а самим тим и континуитет испорука бакра топионици – наводи Ђурићева. Уз то истиче да се успело и на плану смањења норматива, а повећања производње: – Координираним радом дробљења и флотације смањили смо потрошњу електричне енергије. Испоручујемо концентрат захтеваног квалитета, влагу смо санирали, а када су у питању кугле, шипке, реагенси и мазива, свели смо њихову потрошњу на мању од дозвољене. И дробљење се може похвалити сличним резултатима, а циљ је да континуираним одржавањем, смањимо непланске застоје, како бисмо са више планских избегли хаварије.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…