Почетак Култура Копачи доброте

Копачи доброте

2 друго читање
0
0
1,447
Редакција "Колектива"

   Кажу да се годишњице не славе када нису округле. Није ни овај 65. рођендан „Колектива“ округао, али је рођендан. Не славимо га, али га обележавамо. Скромно, али поносно.
Колега нам рече у рођенданској честитки да су људи његова највећа вредност. Не тираж, не трајање, него баш они захваљујући којима су најстарије привредне новине у земљи и након шест и по деценија популарне, модерне, тражене, читане.

Редакција "Колектива"
Редакција „Колектива“
Беспрекорним језичким стилом, јасном реченицом и истином као врховним критеријумом професије, новинари „Колектива“ су одувек привлачили пажњу читалаца, а у Руднику за који раде, били су и остали копачи доброте. Јер, већ 65 година писаном речи, изоштреној на наковњу искрености, емитују оптимизам. Ти мајстори најлепшег уклетог посла написали су досад више од 250 хиљада новинарских текстова који се, заједно са преко 26 хиљада фотографија, чувају у годишњацима басенског листа и тако остају у аманет за све зборнике борског, али и српског новинарства. Они су врсни тумачи и хроничари свих успона и падова Рударско-топионичарског басена Бор, али и чувари његовог дигнитета. И то од оснивања Рудника или листа, сасвим свеједно. То су, како опет рече један од читалаца, промотери басенских достигнућа.
Од тог раног јутра 1. новембра 1947. године, када је из штампе изашао први број, до данас, новинари „Колектива“ су, служећи пре свега басенском, али и општинском интересу, читаоцима подарили 2.227 бројева у тиражу од готово 21 милион примерака.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …