Почетак Актуелно „Кривељски каменолом“ шири коп због уградње нове линије за прераду камена

„Кривељски каменолом“ шири коп због уградње нове линије за прераду камена

3 друго читање
0
0
1,499

Нова линија утростручава капацитете погона

Капацитет нове линије за прераду камена, која се инсталира тик до старе, троструко је већи и износи 80 тона на сат или 1.800 тона дневно. – „Кривељски каменолом“ је, због свега што је у плану да се изгради, постао веома важан погон рудника „Велики Кривељ“. Појавила се потреба да се прерада камена повећа и зато ће, паралелно са новом, неко време сигурно радити и стара линија за прераду камена, каже управник Ивица Огњановић
КРИВЕЉСКИ КАМЕНОЛОМ
. – У наредна два месеца, ако све буде текло досадашњим темпом, у „Кривељском каменолому“ почеће да ради нова линија за припрему камена, која ће утростручити капацитете овог погона. Инсталира се тик до старе и њен капацитет је 80 тона на сат или 1.800 тона дневно. Опрема и делови за нову линију су стигли, терен је припремљен, рударски радови завршени, а и бетонски су при крају. План је да, по инсталирању нове, стара линија настави да ради још бар годину дана, јер у том периоду треба да се заврше највећи подухвати у Serbia Zijin Copper, па има и највише посла.
„Кривељски каменолом“ је, због свега што је у плану да се изгради, постао веома важан погон рудника „Велики Кривељ“. Појавила се потреба да се капацитет прераде камена повећа и зато ће, паралелно са новом, неко време сигурно радити и стара линија. Грађевински радови на новој линији су при крају, па би од 10. марта требало да почну и машински, а да се комплетан посао заврши до средине маја. До тада ће стара прерађивати око 600 тона кречањака дневно и за све грађевинске радове испоручивати одговарајуће фракције камена (гранулација +8/-35mm или од четири до осам милиметара) – каже управник „Кривељског каменолома“ Ивица Огњановић.
На тамошњем копу су, додаје Огњановић, због тога почели радови у новом захвату. Због повећања капацитета урађен је и нови рударски пројекат, а да би се дошло до већих количина кречањака, за експлоатацију се припрема горњи део лежишта. Терен је неприступачан, па се посао обавља са великом опрезношћу и само по лепом времену.
Искусни руковалац рударском механизацијом Дејан Костић каже да је његов посао на „Кривељском каменолому“ врло деликатан. – Има мало страха, наравно, нарочито када дувају олујни ветрови. Чекићем багера разбијам камен и полако крчим пут за бушалицу и минерске послове. Машина којом туцам камен је добра и стабилна, нема опасности од проклизавања, па ми је потребна само пуна концентрација – наводи Костић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …