Почетак Актуелно Купци цене бакар из Бора и плаћају премију за њега

Купци цене бакар из Бора и плаћају премију за њега

2 друго читање
0
0
1,920
Купци цене бакар из Бора и плаћају премију за њега

Квалитет диже цену борској катоди

Бакру произведеном у РТБ-у потврду врхунског квалитета свих ових година дају купци плаћајући за њега и премију. – Он је хемијски чист, има специфичну кристалну структуру и не садржи примесе које узрокују кртост, што му омогућава извлачење до најфинијих пречника. – У 2017. продате 43 хиљаде тона бакра – 32 хиљаде испоручене ино-тржишту, а 11 хиљада тона остало у Србији код домаћих прерађивача
Купци цене бакар из Бора и плаћају премију за њега РТБ
. – „Црвеном“ металу произведеном у Рударско-топионичарском басену потврду врхунског квалитета свих ових година дају купци који за бакар из Бора плаћају премију, односно не купују га по берзанској или тзв. флет цени, већ за њега плаћају више. Он је хемијски чист, има специфичну кристалну структуру и не садржи примесе које узрокују кртост, што му омогућава извлачење до најфинијих пречника. Наиме, од борског бакра може да се извуче жица дебљине власи косе, а за то је заслужна чињеница што у њему нема бизмута ни у траговима. Зато је бакар произведен у Рударско-топионичарском басену Бор изузетно цењен на домаћем и страном тржишту, па купци плаћају и преко ЛМЕ цене да га добију.

Висину премије одређују услови продаје, па је, рецимо, током целе 2017. године РТБ Бор продавао бакар са премијом која је достизала и 100 долара по тони. Продато је укупно 43 хиљаде тона, од тога на страном тржишту 32 хиљаде тона, док је 11 хиљада тона катодног бакра остало у земљи, код домаћих прерађивача – код „Ваљаонице бакра“ Севојно и „Пометона“.
Борски бакар спада у групу најквалитетнијих метала који се производе у свету и због тога је врло тражена роба. Високог је квалитета јер му је чистоћа 99,99 процената, што му омогућава сигуран пласман на домаће и страно тржиште по условима који важе за „граде А“ квалитет.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …