Почетак Култура Легенда о ванземаљцима у источној Србији довела августа у Бор још једну филмску екипу

Легенда о ванземаљцима у источној Србији довела августа у Бор још једну филмску екипу

19 друго читање
0
0
1,385

„Супер клинци“ на Борском језеру

Сценариста и редитељ научно-фантастичног и авантуристичког филма за децу „Super kids“ донео је одлуку да део филма сними у околини Бора јер је чуо да источна Србија има везе са ванземаљцима и магијом, што се уклапа у причу коју је написао. – Сцене филма „Super kids“ снимане су у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, а домаћин филмској екипи била је компанија Serbia Zijin Copper. – Овај крај је слика и прилика српског менталитета. Људи су љубазни, дружељубиви и веома предусретљиви. А, тек природа! Она је фантастична, предели су као из бајке и Борско језеро је једно од најлепших и најчистијих у Србији. Волео бих да овде снимим и неки хорор филм, са пиранама или неким другим неманима у води, каже Es Šrider
БОРСКО ЈЕЗЕРО
. – Индус са британским пасошем Es Šrider августа је у хотел „Језеро“ на Борском језеру довео 50-ак људи како би наставио снимање филма „Super kids“ (Супер кидс) започето у Лос Анђелесу. Šrider је сценариста и редитељ овог научно-фантастичног и авантуристичког филма за децу, који се паралелно ради на два језика – за српско и британско тржиште. Одлуку да део филма сними у околини Бора донео је, како каже, због тога што је чуо да источна Србија има везе са ванземаљцима и магијом, што се уклапа у причу коју је написао. Ес Шридер живи у Србији дуже од деценије, познаје у прсте Београд и Нови Сад, разуме српски али га не говори и, како истиче, обожава Србију.
Овај крај је слика и прилика српског менталитета. Људи су љубазни, дружељубиви и веома предусретљиви. А, тек природа! Она је фантастична, предели су као из бајке и Борско језеро је једно од најлепших и најчистијих у Србији. Волео бих да овде снимим и неки хорор филм, са пиранама или неким другим неманима у води – каже Šrider.

Један сусрет мења све
Радња филма почиње у Лос Анђелесу. Отац једног од дечака, који је пилот (Небојша Миловановић), треба да одвезе газду у Србију на 10 дана и због тога позива свог сина и његове другове (а сви су потомци породица које су се одселиле из Србије) да му се придруже на путовању. Распуст је и деца са радошћу прихватају авантуру у земљи својих предака. У Србији упознају дечака Дејана, који им показује Петроварадинску тврђаву и позива их да обиђу и друге делове земље. Успут срећу ванземаљца и након тога њихови таленти напрасно бивају доведени до савршенства. Дечак који тренира атлетику постаје врхунски атлетичар, девојчица која воли да игра видео-игрице постаје хакер. Њихове супер моћи помажу им да се извуку из свих недаћа на које ће наилазити током свог путовања кроз Србију. Заплет почиње када дечак из Србије (Дејан) супер клиницма саопшти да му је отац тешко болестан. Супер клинци желе да му помогну и сакупе новац за операцију. Све време их, међутим, прате и лоши момци (велики шеф је Борис Миливојевић), који желе да им отму благо и Клеопатрину огрлицу коју су деца пронашла у Феликс Ромулијани и планирају да је продају како би сакупили новац за операцију.
На питање да ли му је инспирација за филм била оближња планина Ртањ, која је вековима обавијена велом тајни и мистике и за коју бројни уфолози кажу да је „база ванземаљаца“, Es Šrider уз смех каже: – Ма, снимили смо је само из далека. Ко зна, можда тамо стварно има ванземаљаца, па ми није баш свеједно, нарочито због тога што радим са децом.
Сцене филма „Супер клинци“ снимане су у хотелу „Језеро“ на Борском језеру, а домаћин филмској екипи била је компанија Serbia Zijin Copper. Неки кадрови снимљени су и у просторијама Удружења ликовних уметника у Бору, у Долини мира код скулптора Милорада Антића, али и у Београду, Ђавољој вароши, на Космају, код Петроварадинске тврђаве и у Феликс Ромулијани.
Пројекат је интересантан јер се ради на два језика. На једном сету имамо два сета глумаца. Поставимо сценографију за једну сцену, па прво снимају српска деца, која после иду на припреме за следећу сцену, а на исту онда дођу енглеска деца. Снима се на основу два истоветна сценарија. То је тај бизнис приступ целој причи – открива Šrider.
У британској верзији филма улогу супер клинке добила је дванаестогодишња Sofi Stjuarts, а у српској екранизацији супер девојчицу игра Мила Гуранов, којој је ово прво филмско искуство.
Нисам знала ништа о вашој земљи, али се овде осећам веома лепо и све је занимљиво. Природа је дивна – каже млађана Софи. Њена вршњакиња Мила истиче да ужива у раду са глумцима и нада се да ће поново добити прилику да заигра у неком филму.
Српска верзија филма треба да буде завршена до фебруара наредне године, а да се премијерно прикаже у биоскопима до Ускрса. – Такав је план и надам се да га епидемиолошка ситуација неће покварити – каже сценариста и редитељ Es Šrider.
У филму се појављују и познати српски глумци Борис Миливојевић, који тумачи улогу главног негативца, Небојша Миловановић игра оца једног од супер клинаца и Иван Томашевић, у улози ујака једног од четири супер клинца.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …