Почетак Култура Ливница фазонских одливака прерасла у уметничку радионицу

Ливница фазонских одливака прерасла у уметничку радионицу

2 друго читање
0
0
1,169
Ливница фазонских одливака

Крстови за кровове цркава

 

Вредни ливци ових дана раде финалну обраду – полирају и утискују оцила на четири крста (дужине преко једног метра), од којих ће три отићи у извоз а један је за борски храм „Свети Ђорђе“. – Наши ливци-калупари могу да направе по моделу буквално све што купац пожели – каже њихов руководилац Слађана Симијоновић
Ливница фазонских одливакаЛИВНИЦА. – За ливницу фазонских одливака у Ливници бакра и бакарних легура слободно се може рећи да је прерасла у малу, уметничку радионицу. Тек што су пре мање од месец дана завршили скулптуре из овогодишње Уметничке колоније „Бакар“, стигле су поруџбине крстова за кровове цркава. Вредни ливци ових дана раде финалну обраду – полирају и утискују оцила на четири крста (дужине преко једног метра), од којих ће три отићи у извоз а један је за борски храм „Свети Ђорђе“.
Ливница фазонских одливака– Крстови су само део тзв. црквеног програма у који спадају и звона (пре два месеца урађено је једно тешко 80 килограма за цркву у Бабушници), свећњаци, ручни крстови, фигурице попут храма „Светог Саве“. Наши ливци-калупари могу да направе по моделу буквално све што купац пожели. Радимо и фигурице за презентацију (ливац), а недавно смо завршили велику статуу рудара за Мајданпек – каже Слађана Симијоновић, руководилац фазонске ливнице.
Осим уметничких дела, у овом прерађивачком погону ради се и стандардни програм, углавном, за потребе Басена (одржавање тешких машина – наливање цинком дробилица на Површинском копу „Велики Кривељ“ и у РБМ-у, израда чаура, расхладних тела, тампинга, жакета и канала за испуст шљаке у Топионици, као и резервних делова за Фабрику сумпорне киселине, Електролизу и Енергану).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Култура

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…