Почетак Посете Љубисав Орбовић разговарао са рударима Јаме

Љубисав Орбовић разговарао са рударима Јаме

4 друго читање
0
0
1,000

  

Подршка неће изостати

  
Они који доносе законе пре тога треба да дођу у рудник, проведу бар један сат у њему, па онда одлуче до које године живота ти људи треба да раде – казао председник Самосталног синдиката Србије на 17. хоризонту борске Јаме. – Инсистирамо на синдикалној грани која ће се искључиво бавити рударством, свесни шта нас очекује у мукотрпним разговорима о разним законима ради заштите свих радника, па и нас рудара – казао Љубиша Миљковић, председник СС РББ-а
Љубисав Орбовић разговарао са рударима ЈамеРТБ
. – Када се убудуће буду доносили закони који се тичу рада у овако тешким условима неопходно је да они који их доносе пре тога дођу у рудник, проведу бар један сат у њему и после тога одлуче до које године живота ти људи треба да раде – казао је новинарима на 700 метара испод земље Љубисав Орбовић, председник Самосталног синдиката Србије током данашње посете РТБ-у. Дошао је на позив Самосталног Синдиката Рудника бакра Бор и лично се срео са рударима на 17. хоризонту у рудном телу “Т”. Потом је разговарао и са пословодством Басена, “самосталним” синдикалцима осталих басенских предузећа и представницима локалне самоуправе. Доминирале су две теме: поштовање бенефицираног радног стажа рудара и оснивање рударске гране Самосталног синдиката.
Љубисав Орбовић разговарао са рударима Јаме– Импресиониран оним што је видео при свом првом силаску у Јаму, Орбовић је казао: – Задивљујуће је да људи раде на оваквим дубинама и у оваквим условима и притом испољавају оволико позитивне енергије. Сви су насмејани и спремни, што говори о њиховом менталитету, о саставу, и о томе да цене, поштују посао који раде. Ако се сећате – додао је – Самостални синдикат је инсистирао да се законом регулише, и ушао је у протесте због тога, да сви јамски рудари, а њих је у Србији око 1.700, могу да иду у пензију кад напуне 40 година стажа. А, ако се неко од њих осећа способним и спремним да још остане, то је његово право. Зато ћемо са колегама из Рудника бакра Бор ово питање поново ставити на дневни ред и мењати Закон о ПиО. Јер, те одлуке доносе људи који никад нису ушли у фабрику, а камоли у рудник. Нек изволе, нек дођу, виде, па после тога можемо да “укрстимо копља” да ли су права ових људи велика и да ли их треба ускраћивати новим законима.
Љубисав Орбовић разговарао са рударима ЈамеКао још једну “ствар за сваку похвалу” Орбовић је навео плате рудара. – Иако су порасле последњих година, оне су још увек мање него што би требало да буду – казао је – али су у односу на просечну плату у Србији доста боље, а рудари показују да их заслужују својим радом. Оне су, свакако, и заслуга пословодства, синдиката такође, али највише рудара који овде раде, стварају добит и свакодневно пребацују норму.
Љубисав Орбовић разговарао са рударима ЈамеЗахваљујући се председнику Самосталног синдиката Србије што је дошао у Бор и тиме показао и осталним челним људима Самосталних синдиката да би требало да виде где њихово чланство ради, како зарађује и од којих пара плаћа чланарину, Љубиша Миљковић, главни рударски пословођа борске Јаме и председник СС РББ-а казао је: – Инсистирамо на томе да нађемо свој интерес у раду СС Србије, а то је грана која ће се бавити искључиво рударством. Јер, у свакој влади имамо ресорно министарство, али очито, немамо могућности за директне преговоре. Досад су нас представљали металци који, нажалост, таворе у Србији и једино што тражимо од председника Орбовића је да збијемо редове, да са новим људима у гранама које недостају максимално ојачамо Самостални синдикат, свесни шта нас очекује у мукотрпним разговорима о разним законима ради заштите свих радника, па и нас рудара.
Љубисав Орбовић разговарао са рударима ЈамеНаглашавјући да је РТБ стабилан, пре свега на производом плану, да се његове резерве мере милионима тона руде, Миљковић је понудио борско знање и помоћ свим рударима у Србији да развијају нове технологије. – Њих можете да видите и овде изнад нас – показао је на сводове подземне доворане високе 45 метара, а настале откопавањем руде специјалном методом. – Овде је 1.400 квадрата слободне површине без иједног сигурносног стуба, а налазимо се на дубини од 700 м!

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…