Почетак Корпоративна одговорност Мајданпечка црква добила и друго звоно

Мајданпечка црква добила и друго звоно

2 друго читање
0
0
939

Дар запослених у ТИР-у

 

Ново звоно у порти цркве освештао је владика тимочки господин Иларион пошто је претходно са сасвештенством служио свету архијерејску литургију. – Звоно је тешко 220 килограма (са јармом и клатном 270), а излили су га у бронзи мајстори борске Ливнице фазонских одливака
МАЈДАНПЕК
. – У мајданпечкој цркви Светих апостола Петра и Павла, владика тимочки господин Иларион, са сасвештенством, служио је данас, у недељу 4. октобра, свету архијерејску литургију. Он је потом у црквеној порти освештао ново звоно које су за овај храм обезбедили запослени у Топионици и рафинацији Рударско-топионичарског Басена Бор.

Благослов господњи који се призива на звона црквена има за циљ да штити читав крај од сваке непогоде, од сваке зле и ђаволске силе, али има и другу намену – да подсећа верне на богослужење, на слављење Бога. Да подсећа верне, где год се нашли, да се, када чују звук звона, осене крсним знамењем и на тај начин освећују, сведоче о својој вери која нам је предата од наших богоносних отаца, славних наших предака, почев од Немањића, па надаље, све до оснивача и градитеља овог храма. Овај храм нам и дан-данас служи да се у њему окупљамо а, ако Бог да и буде прилике, он ће се обнављати и дограђивати у оној мери која је потребна и неопходна за његово одржавање – рекао је окупљеним верницима и свештенству господин Иларион. Ново звоно излили су у бронзи мајстори борске Ливнице фазонских одливака, а тешко је 220 килограма (са јармом и клатном 270).
После 50 година стигло је и друго звоно у наш храм – рече Влада Вуковић, свештеник мајданпечки. – Ми имамо једно старо звоно које је пукло и које дугих десетина година није било у функцији. Њега смо скинули и захваљујући Браниславу Томићу, директору Рудника бакра Мајданпек, ливцима и топионичарима из Бора, као и свима који су помагали, ми смо данас добили ново звоно. Сви они су у овом тешком времену, у времену када се штеди, успели, уз вољу Божју и благослов Божји, да донирају то звоно и ми сад имамо и друго звоно које ће позивати сав веран народ у наш храм на молитву господњу.
Црква Светих апостола Петра и Павла у Мајданпеку грађена је од 1856. до 1858. године.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…