Почетак Безбедност и заштита Мајданпечка полиција у одличној акцији разрешила крађу опреме у РБМ-у

Мајданпечка полиција у одличној акцији разрешила крађу опреме у РБМ-у

1 друго читање
0
0
1,083

“Плен” вредан 100 хиљада “утопљен” за 300 евра

Свеобухватним, систематским радом полиција открила починиоца овог кривичног дела, а опрему пронашла и вратила. – Украдено 12 нових камера и рачунар на који је требло да буду повезане
Мајданпечка полиција у одличној акцији разрешила крађу опреме у РБМ-уРБМ
. – У одлично припремљеној и још боље изведеној акцији, мајданпечки полицајци успешно су разрешили тешку крађу из круга Рудника бакра Мајданпек. Успели су да врате украдену нову опрему – вредну око 100 хиљада евра – која треба да буде уграђена у нове флотацијске машине. Уз те машине мајданпечки рудари планирају повећање капацитета прераде.
Почетком септембра, у време када се, због планског проширења Површинског копа, јавни саобраћај из Мајданпека према Дебелом лугу одвијао деоницом преко Партизанског пута, а тако делимично и кроз круг Рудника бакра Мајданпек, нестао је део нове, неуграђене, вредне опреме за нову флотацијску линију. Њоме треба да се увећа капацитет прераде са 3,5 на шест, а затим осам и по и 11 милиона тона руде годишње. Нестале су камере и компјутер за праћење технолошког процеса, односно, опрема за визио-систем за надгледање производног процеса, уз коју се повећава капацитет прераде и искоришћење на бакру, што ствара услове за већу добит, а тако и брже отплаћивање опреме на коју се деценијама чекало.
Знали смо да се, преусмеравањем саобраћаја на деоницу преко Партизанског пута, излажемо повећаном ризику од напада на рудничку имовину, али та крађа била је врхунац дрскости и безобзирности лопова. Украдено је 12 нових камера са кућиштем и рачунар на који је, након уградње, требало да буду повезане. То је опрема предвиђена за захтевно надгледање процеса прераде. Њена вредност је око 100 хиљада евра – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек и подвлачи да се са разлогом помишљало да је реч о правој саботажи будући да тај систем за визио-надзор представља „мозак“ нове флотацијске линије. Без ње се не може активирати комплетна опрема, нити дати очекивани резултати. – Захваљујући добром и систематском раду полиције крађа је разоткривена, а нестала опрема враћена. Треба, међутим, сви да се замислимо над чињеницом да је неко помислио да нашу имовину вредну стотину хиљада евра лако уновчи за “зарадицу” од само 300 евра.

Даљи рад надлежних и истрага показаће да ли је починилац овог кривичног дела имао саучеснике, а тешко је поверовати да је без њих успео у својој намери. Остаје, међутим, питање за размишљање, да ли и колико смо спремни да помогнемо надлежнима у чувању имовине која је неопходна да би хиљаду запослених на време примило своје зараде. Јер, човек који се лако латио туђег, украдену опрему “утопио” је за само 300 евра. И брига њега, колико би тона ископина, руде и раскривке требало подићи, превести и прерадити, да би се обезбедило нових 100 хиљада евра за нову куповину потребне опреме. Али, ми смо забринути, и те како, зар не? Полиција на овом примеру показује да објективно може много и успева да нам помогне у очувању имовине. Било би јој, међутим, лакше, а лопови би брже стизали пред лице правде, да смо срчанији и заинтересованији да оно што је наше, чувамо и бранимо као да је лична својина.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…