Почетак Актуелно Мајданпек Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеване

Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеване

2 друго читање
0
0
1,254
Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеване

И план и рекорд

За 24 дана маја производни резултати су на свим позицијама равни планским или изнад њих.- План укупних ископина премашен за 5,7 одсто, бакра у концентрату за више од 5,9 одсто, па је процењено да би плански захтев од скоро 1.800 тона бакра у концентрату могао да буде остварен рекордном производњом у последњих 15-так година
Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеванеРБМ
. – Мајска производња у Руднику бакра Мајданпек на свим позицијама показује да плански захтеви нису недостижни када се за то створе елементарни услови. На основу остварења за 24 дана процењено је да ће овај месец бити један од оних које ће, поред рекордне производње “црвеног” и одговарајућих количина племенитих метала, обележити и планирани учинак на раскривци.
Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеванеПроизводња у мају је изузетно добра у свим сегментима, а још је и боља када се има у виду са каквим смо се проблемима суочавали прошлог месеца. Искористили смо повољно време, поправљене су саобраћајнице на копу, повећан је и на 12 до 15 стабилизован број возила у раду, па смо током читавог месеца остварење држали на нивоу планског. У више наврата дневни биланс био је већи од 70 хиљада тона ископина – каже Синиша Филиповић, управник површинског копа. Учинком од 1,31 милиона тона, план укупних ископина за 24 дана остварен је уз пребачај од 5,7 одсто, што је одличан показатељ да ће бити премашени за мај планирани 1,6 милиона тона. И план раскривања пребачен је за 9,1 одсто, а на руди је у датим оквирима: – Није овај месец протекао без проблема – напомиње. – Имали смо повремено тешкоће и кратке застоје у раду утоварних машина, транспортног система, у снабдевању електричном енергијом, али смо то брзо решавали и настављали несмањеним темпом.
Мајска производња РБМ-а на нивоу планом захтеванеФлотацијска прерада ишла је у корак са коповском производњом. Као и претходних месеци, све количине испоручене руде прерађене су, уз одлично искоришћење и захтевани квалитет концентрата.
Како нам је испоручена планирана количина руде, а садржај је за пет одсто изнад планираног, ми смо за 24 дана маја дали 1.477 тона бакра у концентрату са искоришћењем већим од 84 одсто. Тако смо седам дана пре истека месеца били сасвим близу планском задатку од скоро 1.800 тона – каже Јелена Ђурић, управница Флотације. Она додаје да ће овакав темпо довести мајданпечке рударе до највеће месечне производње у последњих 15-ак година. До сада је тај епитет носио октобар прошле године са 1.739 тона бакра у концентрату.
Чека нас још пуно посла. Повољне трендове морамо наставити уз несмањено залагање и пуну одговорност на сваком радном месту. Циљ је да што пре допремо до нових рудних лежишта и веће производње која ће омогућити бољи рад и резултате пословања – каже Бранислав Томић, директор РБМ-а. Притом наводи низ непосредних задатака чијом реализацијом треба да се створе услови за квалитетнији рад и већу сигурност.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…