Почетак Актуелно Мајданпек Мајска производња РБМ-а солидна, али са подбачајем у раскривању

Мајска производња РБМ-а солидна, али са подбачајем у раскривању

4 друго читање
0
0
789

Залет за нове, веће задатке

План укупних ископина, са нешто више од милион тона остварен 66,33 одсто, при чему је учинак на руди око 98 процената. – Прерада у флотацији на планском нивоу, уз квалитет, искоришћења, нормативе и мање трошкове вредне пажње. – Упоредо текли радови на одводњавању Јужног ревира, водоснабдевању флотације, монтажи нове опреме
РБМ
. – Производња у Руднику бакра Мајданпек усталила се последњих месеци на око 1.300 тона бакра у концентрату, уз пратеће количине злата и сребра, по чему ни мај није био изузетак. Поменути учинак остварен је за 29 мајских дана, током којих су сви ресурси били усмерени и на друге обавезе од изузетног значаја за континуитет производње у наредном периоду. Анализирајући рад на површинском копу, Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство, истиче: – План укупних ископина је, са нешто више од милион тона остварен 66,33 одсто, при чему је учинак на руди око 98 процената, уз добар садржај бакра у руди и смањен учинак на јаловини са Андезитског прста.

Марковић још додаје да се активност током овог месеца, углавном, огледала у тежњи да се допреми планирана количина руде за рад флотације, а преостала флота возила усмери ка „јаловинским“ багерима, што се показало као недовољно за остварење планова. – Евидентна је била и учесталост потребе за варењем кашика на „ПЦ“-багерима, што је имало удела у негативном тренду раскривања. Нада за бољитак је, свакако, нова опрема уз коју ћемо убрзати раскривање на „Истоку“ Јужног ревира, али нам остаје и обавеза задржавања погонске спремности опреме, механизације и возила за рад на Андезитском прсту. Притом не заборављамо значај одводњавања за производњу у наредном периоду и са пуно пажње бринемо о нормативима и безбедности на раду – наводи Марковић.
У Флотацији РБМ-а истичу да се производња наставља у истом темпу и са сличним резултатима који су близу планских када је реч о количинама бакра у концентрату и племенитих метала у овој години.-Добри резултати настављају се и посматрано преко квалитета концентрата и искоришћења које је надомак планираних 85 одсто – наводи Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.- Пуно пажње поклањамо нормативима и смањењу трошкова, а упоредо, подижемо квалитет одржавања како би избегли непланиране застоје – наводи Ђурићева. Притом додаје да се, истовремено са непосредним задацима у производњи, обављају вредни и важни послови за водоснабдевање флотацијског процеса, посебно у условима када се полако повећава ниво прераде, односно производња. Због тих додатних обавеза, и на пумпној станицу “Калуђерица” и око пловеће пумпне станице, и у филтражи, веома је важно да се у производњи све одвија по плану. Добри производни резултати у овом делу године добра су основа за знатно боље у њеном наставку. Јер, очекују нас велике обавезе. Са новом опремом кренућемо снажније у раскривање “Истока”, ниво укупних ископина ћемо морати знатно да повећамо, а истовремено да, колико могућности дозвољавају, увећавамо производњу. Притом, мораћемо да остваримо пуну контролу свих трошкова, како би укупан резултат био што повољнији – подвлачи БраниславТомић, директор РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…