Почетак Корпоративна одговорност Малишани са Косова и Метохије певајући отпутовали из Бора

Малишани са Косова и Метохије певајући отпутовали из Бора

5 друго читање
0
0
792

Дводневно братско дружење

Одушевљена градом, зоо-вртом, хотелом „Језеро“ и пријемом, деца са Косова су дуго махала са прозора аутобуса који их је враћао у завичај из кога су многи први пут искорачили. – Благоје Спасковски: Волео бих да сва наша деца буду тако стварног, чистог и бистрог погледа и не само да ћемо их поново позвати да буду овде, него ћу чак и отићи до њихових кућа. – Слободан Симић: Човек је онолико богат колико има љубави и поклона за другог
Малишани са Косова и Метохије певајући отпутовали из БораБОР
. – Четрдесет шесторо малишана из двадесетак места са Косова и Метохије – Штрпце, Гораждевац, Осојане, Звечан, Митровица, Бањска, Велика Хоча… – од којих су многи први пут искорачили из свог завичаја, након дводневног боравка у Бору, отпутовало је јуче поподне назад својим домовима. Аплаузом и песмом о „Косову земљи нашој вољеној, земљи славних витезова…“ коју су на растанку, уз хармонику малог Милоша, запевали заједно са домаћинима на платоу хотела „Језеро“ наши млади сународници најбоље су показали колико су задовољни гостопримством које им је пружио град бакра и Рударско топионичарски басен Бор, а посебно његов генерални директор Благоје Спасковски. А, он пред испраћај гостију рече:
Провео сам два изузетно лепа дана са дечицом из Косова и Метохије. Све ово ме је вратило у младе дане када је била стара „Југа“ и када смо били једно. Убеђен сам да ћемо, као што смо у души једно, врло брзо постати и остати једна држава. Мислим да је дуго угњетавање ове дечице створило од њих храбре и јаке младе људе, људе стварног, чистог и бистрог погледа. Волео бих да сва наша деца буду таква какви су они и не само да ћемо им и даље помагати него ћу чак и отићи до њих и до њихових кућа и поново их позвати да буду овде. Богатство је имати децу за пријатеље, посебно децу са Косова!
-Бог је био милостив, па је услишио оно што је Свети Сава подарио свима нама за част и чест да је сваки човек онолико богат колико има љубави и поклона за другог
– подсети Слободан Симић, председник ИО Друштва српско-руског пријатељства које је организовало ову посету. – Благостање се огледа у оваквим људима као што је наш пријатељ директор РТБ-а Бор и хвала му. Неизмерно је све то јер деца са Косова, њихови родитељи, ово му никада неће заборавити, поклон ће му узвратити дубоким сећањем на све што је учињено ова два дана. И још нешто, знајте да у души ове деце пише „Косово је Србија“!
Малишани са Косова јуче су посетили борски золошки врт а онда уживали у базену хотела „Језеро“, вежбали у теретани и куглани, да би после ручка – приређен им је „шведски сто“ – отпутовали на Косово. Гледајући њихова озарена лица док су разгледали зоо-врт Спасковски је задовољно приметио да управо та њихова радост говори да врт није промашај, већ изузетан објекат који одликује велике градове. – Ми смо по бакру велики, бићемо највећи у свету, а онда ћемо постати велики и по томе што су поред бакра овде заступљени и садржаји који пуне душу, који од дечице стварају добре и здраве људе. Као друштвено одговорна фирма ми ћемо им приуштиту све што имамо јер све ово што је урађено, урађено је за дечицу и житеље Бора, али и за људе Србије, а ја Косово и Метохију не могу изузети. Ја их и даље сматрам својим и ако се буде одвајало и одвојило, биће наше! Не дамо га бар у души.
Баш нам је било лепо, све је било перфектно организовано и хвала на свему – каже Љубица Јовановић из Лепосавића, ученица четвртог разреда медицинске школе. И њена другарца Драгана, такође из Лепосавића, презадовољна је боравком у Бору. Нови другари, обилазак града и зоолошког врта, остаће јој у лепој успомени. Ана Накаланић из Велике Хоче се лепо провела у Бору и веома је захвална свима који су омогућили да први пут дођу у овај део Србије. Ани је Бор познат по рударству и задовољна је што је могла да види како се копа руда. Доле код ње, у Метохији, сада је „добро“, али могло би, каже Ана, бити много боље за њу и још три њене сестре.
За Александра Јовановића, ученика седмог разреда ОШ „Свети Сава“ у Косовској Митровици Бор је прелеп град, посебно је одушевљен хотелом. Он тренира карате, али је сам научио да свира и гусле. Боранима је уз овај древни инструмент отпевао „Бој на Чегру“. Браћа Андреја и Ненад Станојковић из Штрпца први пут су ван Косова и презадовољни су изгледом града, зоо-вртом, купањем у хотелском базену, дружењем, исто као и мали Михаило Башчаревић који већ свира у КУД-у „Косовски божури“ у Северној Митровици.
Захвлајујући се у име друштва Српско-руског пријатељства „Косовско огњиште“ и деце са Косова Верољуб Петронић, његов потпредседник, рече да је ово тек почетак сарадње. Договорено је да током распуста стотинак деце дође у Бор на седам до десет дана, а планирају се и посете викендом. Објашњавајући чиме се бави поменуто друштво Петронић рече: – Помажемо 18 самохраних мајки од који 12 имају 41 дете, а само њих пет имају 21 дете. Помажемо породице погинулих бораца, сиромашне породице, децу која су одлични ученици, изузетни ђаци, спортисти, добри музичари… Већ неколико година водимо их на едукативне омладинске кампове у Бању Јунаковић и Пожаревац, и ове имамо у плану да посте још четири града – Пожаревац, Шабац, Апатин – Бању Јунаковић и Јагодину. Надамо се да ћемо смоћи снаге да на северу КиМ, у Лепосавићу или Зубином Потоку, организујемо камп у који бисмо позвали децу из Србије, Вуковара, Бањалуке и Русије како би се наша омладина дружила и правила нове мостове за будућност српског народа на овим просторима.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…