Почетак Актуелно Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године

Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године

10 друго читање
0
0
872
Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године

Спасковски: Промена власничке структуре је неминовна

 

Без познатог газде нема озбиљности у послу. Другачији је приступ радника, стручњака и свих запослених када се зна ко је власник и зато се апсолутно слажем да компанија мора да промени власничку структуру, каже Благоје Спасковски. – Четири фирме – две кинеске, канадска, и руска – већ анализирају „Бор“ са рударско-геолошког, металуршко-технолошког и финансијског аспекта, а у међувремену се дефинише модел по коме ће се у РТБ увести партнер. – У опредељивању модела нико не навија, нити даје предност некој посебној опцији, став Владе Србије је ту јасан и рекли су: направите такав модел по коме ће само онај ко уложи највише и у стању је да што пре повећа производњу имати предност над осталим понуђачима. – РТБ Бор редовно плаћа све текуће и обавезе из УППР-а, и досад је измирио обавезе у вредности 133 милиона долара
Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године РТБ
. – Избор стратешког партнера за РТБ, како ствари стоје, определиће његова спремност да улаже у развој компаније, односно да у отварање нових и унапређење постојећих рудника инвестира најмање пола милијарде долара.
То су процене на основу понуда које су стигле за РТБ. Четири фирме – две кинеске, канадска, и руска – већ анализирају „Бор“ са рударско-геолошког, металуршко-технолошког и финансијског аспекта, односно процењују имовину, резерве и обим улагања. „Прва ласта“ каже да се мора уложити 500 до 550 милиона долара у све оно што је потребно за дуплирање производње – каже генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
То је велики новац, додаје, новац који РТБ нема, а нема га ни држава. Додуше, како наглашава, нигде у свету и није пракса да држава отвара руднике. Интерес државе је да РТБ остане стабилна компанија, да радници раде, али је, испред свега, њен интерес да РТБ Бор има веће учешће у бруто домаћем производу Србије. То је, како Спасковски каже, могуће једино удвостручавањем производње.
Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године РТБ је, након пожара у фабрици сумпорне киселине и замене свих делова који су том приликом оштећени, стабилизовао производњу и данас ради по дизајнираним параметрима. Производи преко 4.000 тона бакра месечно, односно скоро 50.000 тона годишње. И таква производња трипут је већа од оне која је остваривана пре десет година. Дакле, јесте за добро пословање компаније заслужна и добра цена бакра у овој години, али је темељ за такво пословање – производња. Цена не може повећати приход компаније ако нема стабилне продукције. А, ми ћемо ову годину завршити са 300 милиона долара прихода и то прерађујући тек 60-ак процената сопственог концентрата, оног из домаћих рудника, а остатак из услужне прераде. Чим је услуга, ту зарада не може бити онаква каква је из сопствених рудника. Зато је отварање сопствених рудника нешто што је неопходно, зато су и инвестиције нужне – истиче Спасковски.
Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године Промена власничке структуре РТБ-а, за коју се генерални директор Басена залаже, најважнија је, како каже, управо због отварања нових рудника.
РТБ располаже са 1,35 милијарди тона оверених резерви руде, а процењене су далеко веће. Ако томе додамо и чињеницу да и друге светске рударске компаније истражују у овом делу и да ће нека од тих налазишта, без дилеме, бити депозити светске класе – ту, пре свега, мислим на налазиште под контролом „Фрипорта“ и „Невсуна“, то говори да рударство и читав тај концепт за овај део Србије има одличну будућност – каже Спасковски.
Зато и има компанија заинтересованих за сарадњу са РТБ-ом Бор и оне ће у наредних неколико месеци завршити своје „дју дилиџнс“ студије, каже генерални директор РТБ-а. Дотад ће се, у партнерству два министарства (рударства и привреде), РТБ-а, Владе и највишег државног врха, утврдити најповољнији модел, а крајем првог квартала 2018. године објавиће се међународни позив за прикупљање понуда за РТБ.
Међународни позив за РТБ у првом кварталу следеће године У опредељивању модела нико не навија, нити даје предност некој посебној опцији. Став Владе Србије је ту јасан и рекли су: направите такав модел по коме ће само онај ко уложи највише и ко је у стању да што пре повећа производњу имати предност над осталим понуђачима. Не преферирам ни ја неки модел посебно, али сматрам да без познатог газде нема озбиљности у послу. Другачији је приступ радника, стручњака и свих запослених када се зна ко је власник и зато се апсолутно слажем да компанија мора да промени власничку структуру – наводи Спасковски.
У РТБ-у је од прошле године на снази УППР, правно-економски документ којим је регулисан отпуст 90% старих дугова компаније од 942.608.000 евра, који датирају из прошлог века. Од његове правноснажности, поред свих текућих обавеза које нису мале, РТБ Бор редовно измирује и све оне који овај документ предвиђа, па је досад (од децембра прошле године до данас) измирио приоритетне текуће и обавезе из УППР-а у вредности 133 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …