Почетак Наука и образовање Међународно научно-стручно саветовање

Међународно научно-стручно саветовање

3 друго читање
0
0
1,926

Санација грађевинских објеката и насеља

Стручњаци из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније, Грчке, Шпаније, Велике Британије, САД и Канаде пријавили близу сто радова ради размене искустава у области санације грађевинских објеката. – Грађевински фонд Србије изузетно вредан и треба га сачувати. – Српски инжењери међу најбољима у свету, каже Предраг Поповић из САД
Међународно научно-стручно саветовањеБОРСКО ЈЕЗЕРО
. – У организацији Савеза грађевинских инжењера Србије, Института за испитивање материјала, Саобраћајног института ЦИП и Рударско-топионичарског басена Бор у хотелу „Језеро“ на Борском језеру у току је тродневно Међународно научно-стручно саветовање на тему „Оцена стања, одржавање и санација грађевинских објеката“. На саветовању учествују стручњаци из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Румуније, Грчке, Шпаније, Велике Британије, САД и Канаде. Они су пријавили близу сто радова ради размене искустава у области санације грађевинских објеката.
У свету је 60 процената финансијских средстава усмерено у санацију грађевинских објеката. Специфични геотехнички и сеизмолошки проблеми, социо-економски услови и други фактори на подручју Србије и Балкана довели су до заостајања овог подручја за развијеним земљама у области третмана постојећег градитељског фонда. Зато је циљ овог саветовања развој методологија за процену стања постојећих објеката и насеља ради избора адекватног приступа њиховом одржавању, санацији и реконструкцији.
Међународно научно-стручно саветовањеСрпски инжењери су међу најбољима у свету, али економска криза се највише одражава на мале земље. Зато је право време да говоримо о санацијама, рехабилитацијама и испитивањима постојећих конструкција. Овде смо да разменимо искуства, учимо и да знање примењујемо у пракси – рекао је Предраг Поповић из САД, члан Интернационалног удружења за мостове и конструкције које у свету има четири хиљаде а у Србији 200 чланова.
Међународно научно-стручно саветовањеНаше заостајање у овој области за светом више је последица менталитета него кризе, оцењује председник Програмског одбора Саветовања професор доктор Радомир Фолић са новосадског Факултета техничких наука. – Млади инжењери више воле да граде нове објекте, а мање да санирају постојеће. Грађевински објекат не зна да зове за одржавање. Искуства из електротехнике и машинства треба пренети и на грађевинарство и одредити најрационалније поступке за одржавање објеката. Несташица средстава јесте велики проблем, али грађевински фонд је изузетно вредан и треба га одржавати и сачувати.
Као и у целој Србији, и у Бору је мало нових грађевина, али има много старих и вредних културно-историјских објеката које треба санирати и одржавати. Колико искуства са овог саветовања могу да помогну у томе?
Међународно научно-стручно саветовањеПрво треба прегледати те објекте и направити план за њихову санацију. Законске процедуре успоравају тај поступак – каже грађевински инспектор из Бора Мевлија Стојановић, члан Организационог одбора Саветовања.
Због значаја и свеобухватности теме и неопходности санације и одржавања грађевинских објеката и насеља, на научно-стручном међународном саветовању на Борском језеру учествују стручњаци из различитих области: грађевински инжењери различитих смерова, геотехничари, архитекте, урбанисти, просторни планери, економисти, правници и други стручњаци који раде у градитељству на прегледу, испитивању и процени стања објеката и на пројектовању и извођењу радова у области одржавања и санације објеката и насеља.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…