Почетак Наука и образовање Међународно саветовање рудара и металурга

Међународно саветовање рудара и металурга

4 друго читање
0
0
998

Наука у служби праксе

 

Стручњаци из 26 земаља за три дана представили више од 200 радова из области геологије, рударства, металургије, екологије… – С. Вукадиновић: Октобарско саветовање је добар корак да се оствари сарадња са привредом и да кренемо напред. – Д. Јенић: РТБ Бор ради у континуитету 110 година, као ретко која компанија у свету, и стара се о будућности. Већ сада имамо оверене рудне резерве за најмање сто година производње бакра

Међународно саветовање рудара и металургаБОРСКО ЈЕЗЕРО. – У организацији борског Техничког факултета и Института за рударство и металургију и под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије у хотелу “Језеро” на Борском језеру одржано је традиционално Међународно октобарско саветовање рудара и металурга. Овај научни скуп, који има најдужу традицију у Србији, окупио је стручњаке из 26 земаља који су представили више од 200 радова који ће бити штампани у зборнику – стручном часопису који спада у ред најзначајнијих у свету.
Наука није сама себи сврха и зато настојимо да научна истраживања и сазнања повежемо са праксом. Ово саветовање има интердисциплинарни карактер јер су еминентни домаћи стручњаци и предавачи са познатих светских универзитета представили радове из области геологије, рударства, металургије, екологије, па чак и из еколошког менаџмента – истакла је професор др Нада Штрбац, председник Организационог одбора саветовања.
Међународно саветовање рудара и металургаСарадња између науке и привреде је заиста веома битна, а управо то је недостајало и нашој привреди у Бору. Сви смо, на неки начин, бежали од науке и нисмо примењивали оно што је вредно. Октобарско саветовање је добар корак да се оствари сарадња са привредом и да кренемо напред – рекао је на отварању председник Општине Бор Саша Вукадиновић.
Међународно саветовање рудара и металургаВелика ми је част да поздравим госте из иностранства. Ове године су са нама стручњаци из 26 земаља, са готово свих континената, осим из Јужне Америке, што говори да је Октобарско саветовање добило прави интернационални карактер“ – нагласио је домаћин саветовања Милан Антонијевић, декан Техничког факултета у Бору.
Запажену презентацију на самом почетку Међународног саветовања рудара и металурга имао је Рударско-топионичарски басен Бор.
Међународно саветовање рудара и металургаОктобарско саветовање рудара и металурга, 45-то по реду, потврђује континуитет и снагу ове средине да одржи традицију и да покаже да овде има перспективе, да је ово простор где ће се још дуго рударити и производити бакар. РТБ Бор ради у континуитету 110 година, као ретко која компанија у свету, и стара се о будућности. Већ сада имамо оверене рудне резерве за најмање сто година производње бакра. Истражујемо нова рудна лежишта на подручју Кривељског камена, у Церову, борској јами, Мајданпеку… Захваљујући подршци Владе Републике Србије 2009. године започет је нови развојно-инвестициони циклус који још траје. Из године у годину повећавамо производњу и све боље послујемо. Улазимо у завршну фазу изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине, што ће већ од средине наредне године омогућити не само већу производњу уз значајно смањење трошкова него и максимално смањење аерозагађења, јер ће металуршко искоришћење бити 98, а искоришћење сумпор-диоксида 98,5 процената – истакао је Димча Јенић, директор РТБ-а Бор за развој.
Међународно саветовање рудара и металургаУ организацији Басена Бор, једног од донатора саветовања на Борском језеру, учесници су посетили градилиште нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору. Домаћини су им били директор Тиопионице и рафинације бакра Бобан Тодоровић и Драган Маринковић, директор пројекта реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…