Почетак Актуелно Мајданпек Мере штедње у РБМ-у

Мере штедње у РБМ-у

3 друго читање
0
0
683

 И наше мало за рудник је много

Међу мерама штедње посебно место има редовно извршавање периодичних прегледа и сервиса опреме у свим погонима како би се повећала поузданост и искоришћење. – Горан Репеџић: Проблем се решава благовремено
Мере штедње у РБМ-уРБМ
. – Запослени у Руднику бакра Мајданпек свесни су да је ово време за штедњу не само на местима где је уштеду могуће најдиректније остварити него и на сваком месту где трошкови настају. Истичу да посебно треба штедети кроз техничка, техничко-технолошка, организациона и сва друга решења која могу допринети да коначан резултат буде повољан.
Нисмо ми криви што је на светским берзама цена бакра све нижа, али нисмо ни заштићени да бисмо могли да се понашамо као да нас то не погађа. Та цена је наш губер, па се по њему равнамо. Када већ на светску цену бакра не можемо да утичемо, ту смо да као добри домаћини урадимо све да цена коштања нашег производа буде што нижа. То значи да је поштедимо свих непотребних трошкова, да је сведемо у реалне оквире и да размишљамо шта ће бити сутра. Морамо да урадимо нешто добро за све оне који би наредних година и деценија требало да се баве овим послом – каже о штедњи у Руднику бакра Мајданпек Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу.

Међу мерама штедње за које су се определили у РБМ-у посебно место има редовно извршавање периодичних прегледа и сервиса опреме у свим погонима како би се повећала поузданост и искоришћење. Заменом дотрајалих заптивних елемената и хидрауличних инсталација на машинама могућа је уштеда на уљима и до 60 одсто, што би само у последња три месеца могло да смањи трошкове за безмало 20 милиона динара, наводи се у програму.
То је обавеза која има исти значај као призводња. Само ако сви будемо на истој страни, предвиђену уштеду ћемо моћи да остваримо – каже Горан Репеџић. Он обиђе свако радно место на површинском копу, често и после радног времена. Од 1987. године, када се запослио у РБМ-у, све време је на површинском копу, већ два пута је измештао корито Пека, добро запамтио све фазе, акције, па и мере штедње. – Повећали смо озбиљност и одговорност у одржавању. Благовремено интервенишемо када има било каквог цурења на багеру, на тешком возилу, јер се тако штеде скупа мазива. Смањењем раздаљина између места утовара и места истовара штедимо гориво. Не вози се на великим успонима до јаловишта, већ до фазе 1. Штедимо и електричну енергију. Машине максимално користимо и не трошимо енергију непотребно јер скраћујемо време од стартовања до ангажовања машина.
Разговор са Гораном Репеџићем водили смо у време завршних радова на етажи 365 док су хидраулични багер ПЦ 1 и сандвик бушилица прекрајали завршну косину испод новосаграђене деонице магсистралног пута, буквално у донедавном кориту реке Пек. Питали смо, где не треба да се штеди?
-Истина, постоје ствари и места на којима не може да се штеди. У интересу производње, на безбедности и на руди не може, али на јаловини може и те како. Рудари су пословично вредни радници, а ово је право време да се то покаже. Без нашег мало ни рудник неће моћи много – закључује Горан Репеџић причу о штедњи у Руднику бакра Мајданпек.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…