Почетак Наука и образовање Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотера

Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотера

9 друго читање
0
0
936

Партнерство две велике компаније

Близу 300 стручњака у области припреме минералних сировина из Русије, Немачке, Италије, Турске, Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније и свих држава бивше СФРЈ, окупиће се 18. и 19. јуна на Борском језеру. – Б. Спасковски: Реконструкција кривељске и мајданпечке флотације, где је уграђена модерна и капацитативнија опрема произведена у финској компанији, још један је доказ да само искуства великих компанија могу унапредити и појефтинити производњу. – С. Китаноски: Крајњи циљ јесте да се сви ти пројекти, са знањем и резултатима, пренесу на стручњаке који раде у Басену. То је задатак који никад не престаје и који ће Метсо Минералс, заједно са РТБ-ом, сигурно да доврши

Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотераРТБ. – Завршили смо реконструкцију флотације у „Великом Кривељу“, а у децембру ћемо и у Руднику бакра Мајданпек. У истом објекту, дакле, без нових капиталних улагања, уграђене су машине које је произвео Метсо Минералс – добили смо, пре свега, модерну опрему која смањује потрошњу електричне енергије за 20 процената, реагенаса за 10 и других агенаса (креча). Захваљујући томе што су уграђене боље, рекао бих, најбоље дробилице већег капацитета, које су са 83-84 одсто заступљене у свету, у „Великом Кривељу“, заједно са церовском рудом, „подигли смо“ производњу на скоро 14 милиона тона, а у Мајданпеку на девет милиона тона. Тако ћемо повећати учешће РТБ-а Бор у БДП-у државе Србије и, истовремено, смањити цену коштања по тони добијеног бакра за око 15 процената.
Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотераОво је, између осталог, данас рекао Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, и истакао да је управо завршетак реконструкције кривељске флотације био повод и мотив да позната финска компанија Метсо Минералс, водећи произвођач опреме за обогаћивање и концентрацију минералних сировина у свету, 18. и 19. јуна, организује скуп флотера на Борском језеру. На овом конгресу окупиће се близу 300 стручњака у области припреме минералних сировина из Русије, Немачке, Италије, Турске, Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније и свих држава бивше СФРЈ.
Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотераСве уштеде које сам набројао биле су постављене као циљ и још једном потврђујемо да је он оправдао уложена средства – својим и средствима Владе Републике Србије убрзали смо и завршили овај посао. Захвалио бих се Влади која је помогла и подржала ревитализацију борског рударства према свим плановима, па и у делу ревитализације флотација. Хвала и финској компанији на томе што је учинила да њихов базни инжењеринг (дизајн) буде нивоа какав РТБ заслужује. Ово је још један доказ да велики могу радити само са великима, да само искуства великих компанија могу унапредити и појефтинити производњу. Метсо Минералс је фирма која данас нуди нову технологију – да се на коповима не користе камиони, већ системи транспортних трака, што је будућност развоја копа у „Церову“. Оваква метода, којом се трошкови могу смањити чак за више од 20 процената, примењује се у великим рудницима у Јужној Америци, Индонезији, САД-у и многим европским земљама. РТБ, као напредна компанија која је обновила сва своја постројења, настојаће да и ово буде примењено – поручио је Спасковски.
Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотераСашо Китаноски, директор Метсо Минералс-а за југоисточну Европу, подсетио је да је ова финска компанија присутна у РТБ-у и у Бору већ 85 година, као и да њихова најстарија машина (дробилица произведена 1926. године), нажалост, још увек ради у преради шљаке.-Захвалио бих се РТБ-у, његовом менаџменту и експертима што су дали шансу Метсо Минералсу да оправда своје име, а искуство и знање подели и пренесе овде у Бор. На основу свих тих успеха и дугој традицији сарадње, Метсо Минералс је донео одлуку да презентацију својих производа и маркетиншки део уприличи у Бору, где ће бити одржан међународни скуп експерата који ће имати позитивно искуство да виде како треба да изгледа партнерство између две велике компаније. Метсо Минералс на Борском језеру организује Међународни конгрес флотераЗатекли смо стару технологију и, заједно са стручњацима и менаџментом РТБ-а, успели смо да је „подигнемо на ноге“, да уградимо нове и модерније компоненте које су већ доказале своје капацитете и квалитете. Крајњи циљ јесте да се сви ти пројекти, са знањем и резултатима, на одрживи начин пренесу на стручњаке који раде у Басену. То је задатак који никад не престаје и који ће Метсо Минералс, заједно са РТБ-ом, сигурно да доврши – нагласио је Китаноски.
И његов колега Еро Хамалаинен, задужен за маркетинг у Метсо Минералс-у, такође, се захвалио менаџменту РТБ-а што је омогућио да овде организују конференцију финске компаније. – Данас сам посетио Бор други пут. Први пут је то било 1985. и могу рећи да је за 30 година и РТБ и град Бор веома напредовао.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…