Почетак Актуелно Мајданпек Минирање опасне стенске масе на планини Старица у Мајданпеку је мера предострожности

Минирање опасне стенске масе на планини Старица у Мајданпеку је мера предострожности

9 друго читање
0
0
560

Санација распуцале стене уредно пријављена надлежним институцијама

Serbia Zijin Copper има сву прописану документацију за извођење неопходних радова на санацији опасне стенске масе. – Компанија ће, поред упозорења пре почетка минирања, током тих активности ангажовати специјално особље које ће дежурати на лицу места. – Размере експлозије биће ограничене, а компанија ће појачати и мере за сузбијање прашине током минирања
SZC
. – Минирање на територији општине Мајданпек (5. јуна) обављено је у склопу мера предострожности које је Serbia Zijin Copper реализовала због санације опасне стенске масе на планини Старица. Сви радови уредно су пријављени надлежним институцијама и изведени су у складу са налогом рударске и геолошке инспекције.
Рударска и геолошка инспекција и стручњаци у области безбедности претходно су прегледали високу и стрму падину планине Старица и утврдили велики број пукотина у стенској маси, што би за последицу могло да има изненадно обрушавање. Констатовали су да су пукотине на литици која је окренута према граду дугачке преко 100 метара и широке око 30 центиметара и да захтевају хитну санацију.
Компанија је рударски пројекат санације поверила Институту за рударство и металургију у Бору, а техничко особље је у оквиру мера предострожности и припремних радова ископало и два заштитна канала у подножју планине, која би била тампон-платформа и амортизовала евентуални одрон приликом минирања.
Након надзора рударске и геолошке инспекције и увиђаја надлежних у предузећу „Србијашуме“, чију сагласност за радове Serbia Zijin Copper такође има, све надлежне институције сагласиле су се са тим да компанија у најкраћем могућем року изради пројекат, изведе рударске радове према пројекту и на тај начин отклони потенцијалне безбедносне ризике од клизања и обрушавања стенског материјала – кречњака, односно од обрушавања дела планине Старица у близини урбаног подручја.
Serbia Zijin Copper има сву прописану документацију за извођење неопходних радова на санацији опасне стенске масе. Компанија ће, поред упозорења пре почетка минирања, током тих активности ангажовати специјално особље које ће дежурати на лицу места. Размере експлозије биће ограничене, а компанија ће појачати и мере за сузбијање прашине током минирања.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …