Почетак Актуелно Министар Антић: РТБ са „Зијином“ може да буде локомотива развоја

Министар Антић: РТБ са „Зијином“ може да буде локомотива развоја

0 друго читање
1
10
1,530

„Бићемо трећи у Европи по производњи бакра“

Ако буде синергије са пројектом „Тимок“, што је извесно, РТБ Бор би могао у наредних шест година да почне да производи из сопствених концентрата између 200 и 250 хиљада тона бакра годишње. То ће Србију винути на треће место по производњи бакра у Европи, изјавио министар рударства и енергетике на Економском самиту Србије.
Београд
– На Економском самиту у Београду, 22. октобра, министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да Србија у рударству има фантастичне пројекте који могу пуно да утичу на убрзани привредни развој земље.
РТБ Бор, са стратешким партнером „Зијин“, може да буде локомотива развоја Србије, а ако дође до синергије са пројектом „Тимок“, што је извесно, „Бор“ би у наредних шест година могао из сопствених концентрата да почне да производи између 200 и 250 хиљада тона бакра годишње. То би Србију ставило на треће место по производњи бакра у Европи, а РТБ би са производњом бакра у бруто домаћем производу државе учествовао са око пет одсто – изјавио је министар Антић.
Изражавајући очекивање да ћемо, како је рекао, као земља искористити ту огромну прилику, Александар Антић је подвукао:
„Чукару пеки“ је потенцијално једно од најбогатијих светских налазишта бакра и злата, а динамичној слици развоја Србије доприносе и енергетски пројекти врхунске класе, попут пројекта „Јадар“ за добијање литијума, који код Лознице развија компанија „Рио Тинто“. Рударство је, дакле, једна велика развојна шанса јер поменути пројекти, заједно са развојем РТБ-а Бор, могу да генеришу и развој остатка индустрије, попут производње батерија и електричних аутомобила овде у Србији – закључио је министар.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Један коментар

  1. Dragan

    23. октобра 2018. у 17:18

    Do kraja ove godine Zijin bi trebalo da uplati verovatno svih 350mil $ za preuzimanje RTB, a dotle važi i njihova ponuda za preuzimanje kanadske firme „Nevsun“ koja ima licencu za Čukeru Peki. Tako će kineski Zijin biti većinski vlasnik obe kompanije, a preporučujem da kupe i firmu „Mundoro“ koja takodje ima licence za nalazišta oko Bora, nap.Tivla Roš.

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…