Почетак Посете Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику Србије

Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику Србије

2 друго читање
0
0
838

„Није у овој држави баш све намењено добошу!“

 

Инсистираћу да Србија стави под своју контролу и сачува све стратешке минералне сировине и контролни пакет акција у рудницима. Данас 15 компанија, углавном из САД, Канаде и Аустралије, „покрива“ Тимочку Крајину примењеним истраживањима, оним која недостају овој земљи. Против сам приватизације и продаје минералних сировина, али јесам за један од облика партнерстава страних компанија са Србијом, изјавио министар рударства Милан Бачевић. – РТБ Бор је значајан пунилац републичког буџета, и ради добро, па желим да похвалим напоре које менаџмент улаже у побољшање социјалне и економске слике земље
Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику СрбијеРТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор треба да остане у већинском државном власништву и да буде водећи српски бренд, изјавио је министар природних ресурса, рударства и просторног планирања др Милан Бачевић након састанка са менаџментом борске компаније у коју је последњег дана фебруара дошао, како се изразио, као традиционалан гост.
Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику СрбијеРТБ ради добро! Не значи да не може да буде боље и више, али за то треба створити предиспозиције јер некада није довољно ослањати се само на сопствене снаге, а Басен је принуђен на то јер је у реструктурирању. Али, за разлику од неких других компанија са тим статусом, РТБ у последњих неколико година није добијао државне субвенције, радио је и зарађивао и чак остваривао профит. Најбољи показатељ његовог доброг рада јесте просечна плата од 70 хиљада динара чиме се не може похвалити ниједно предузеће у Србији. Зато желим да похвалим напоре које менаџмент улаже у побољшање социјалне и економске слике земље. Басен је и значајан пунилац републичког буџета, сервисира редовно све своје услуге и поред тога што сви знамо да је у овим условима тешко пословати. Бог му је, међутим, подарио нешто што други немају – добру и квалитетну руду и добре и вредне раднике, од рудара до менаџмента – рекао је министар.
Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику СрбијеУказао је и да се експлоатацијом и прерадом техногених сировина којима РТБ располаже, уз употребу софистицираних технологија које штите животну средину а у исто време остварују велики приход, могу обезбедити финансијска средства за завршетак нове топионице и фабрике сумпорне киселине. – Интересовање у тој области показале су фирме из техолошки развијених држава попут Немачке, Финске, Аустралије и САД, па се надам да ћемо врло брзо постићи договор са неком од њих која понуди најбоље услове и тако обезбедити новац за завршетак најважнијег еколошког пројекта у Бору – рекао је Бачевић.
Министар Бачевић: РТБ Бор побољшава економску слику СрбијеДодао је да ће и даље инсистирати да Србија стави под своју контролу и сачува све стратешке минералне сировине и контролни пакет акција у рудницима. – Није у овој држави баш све намењено добошу! Против сам приватизације и продаје минералних сировина, али јесам за један од облика партнерстава страних компанија са Србијом. Пример америчког „Фрипорта“ је најближи Бору. Они су носиоци истражног права, комплетирали су документацију у складу са српским законима, потврдили су позитивне резултате истраживања и треба још да одбране елаборат о резервама и овере их. Држава ће након тога највероватније ући или у концесиони однос са њима или у један од облика партнерства.
Данас 15 компанија, углавном из САД, Канаде и Аустралије, „покрива“ Тимочку Крајину примењеним истраживањима, оним која недостају овој земљи
– казао је министар Бачевић.
Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски захвалио се министру на лепим речима и исказаној жељи да комбинат бакра буде светска компанија и водећи српски бренд.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …