Почетак Посете Министар Игор Мировић сутра у посети РТБ-у Бор

Министар Игор Мировић сутра у посети РТБ-у Бор

3 друго читање
0
0
612

Потписивање уговора о изградњи нове Енергане

РТБ. – Министар регионалног развоја и локалне самоуправе и вршилац функције министра привреде Игор Мировић посетиће сутра Рударско-топионичарски басен Бор. Министар Мировић ће након састанка са менаџментом борске компаније присуствовати и потписивању уговора о изградњи нове Енергане (у оквиру пројекта „нова топионица“) између РТБ-а Бор и „Енерготехнике Јужна Бачка“, а потом ће у друштву домаћина, генералног директора РТБ-а Благоја Спасковског, и представника новосадске фирме разгледати градилиште нове топионице и локацију где ће бити изграђено ново постројење за искоришћење топлотне енергије водене паре која ће се добијати из нових процеса.
Министар Игор Мировић сутра у посети РТБ-у БорПодсетимо, Рударско-топионичарски басен Бор обавезао се да у склопу пројекта реконструкције топионице и доградње фабрике сумпорне киселине обезбеди снабдевање нових процеса електричном енергијом и енергофлуидима, али и да изгради постројења за третман отпадних вода, флотирање шљаке и искоришћење топлотне енергије водене паре која ће се добијати из нових процеса.
Изградњом нове Енергане повезаће се технолошки процеси у постојећим и новоизграђеним термоенергетским постројењима у једну функционалну целину, а нова Енергана омогућиће и најрационалније искоришћење вишка водене паре и производњу деминерализоване воде за напајање котлова у новој топионици и фабрици сумпорне киселине. Део водене паре РТБ Бор користиће за сопствене технолошке потребе у новој топионици, фабрици сумпорне киселине, Електролизи и фабрици кисеоника, а вишак за производњу електричне енергије.
Управни одбор Топионице и рафинације је, имајући у виду неопходност и значај овог постројења за рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине, одобрио поступак реализације пројекта нове Енергане и, након прикупљања понуда (стигле су од четири понуђача), одабрана је она најповољнија и то од новосадске фирме „Енерготехника – Јужна Бачка“.
Овај понуђач дао је најбоље техничко-технолошко решење за постројење, најповољнију цену и услове финансирања, као и најкраћи рок за изградњу постројења.
Вредност Уговора о изградњи нове Енергане по принципу „кључ у руке“ је 5.7 милиона евра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…