Почетак Актуелно Министар Кнежевић: “Није свеједно ко ће доћи у Бор”

Министар Кнежевић: “Није свеједно ко ће доћи у Бор”

1 друго читање
9
0
30,743

Резимирајћи резултате свог ресора за 100 дана рада актуелне Владе, министар привреде Горан Кнежевић је, у “Разговору недеље” за “Политику” (20. новембра), на питање новинарке Анице Телесковић, “ко је, од неколико компанија које се помињу у јавности, најозбиљнији кандидат (за РТБ)” нагласио да јејош рано говорити о томе. То је велика инвестиција од стратешког значаја и није свеједно ко ће доћи у Бор.”
Одговарајући претходно на питање “има ли, после премијеровог и његовог пута у Ригу и Казахстан, назнака да ће проблем РТБ-а Бор бити решен”, Кнежевић је подсетио “да је РТБ Бор сигурно један од значајнијих економских проблема јер има највећа дуговања. Покушали смо – казао је – да одређене проблеме решимо усвајањем унапред припремљеног плана реорганизације (УППР), којим ће 90 одсто дуга бити отписано.”
Министар Кнежевић: “Није свеједно ко ће доћи у Бор”Притом се није сложио са опаском саговорнице да “економисти говоре како РТБ Бор није у стању да врати ни преосталих 300 милиона евра”: – То је износ који би РТБ Бор могао да врати. Отпис дугова је један од путева за оздрављење компаније како бисмо стратешком партнеру могли да кажемо да је држава учинила све да предузеће може да функционише.
На питање “зашто се, онда, буџетом за 2017. годину планирају две милијарде динара за РТБ Бор”, министар привреде каже: “Већину својих обавеза у 2016. години РТБ Бор је редовно измиривао: од пореза и доприноса, преко кредитних обавеза. Остао је део дуга према ЕПС-у за струју и то су та средства која планирамо буџетом”.
Ако је држава спремила план “Б”, значи ли то да потенцијални стратешки партнери нису озбиљно заинтересовани” – било је следеће питање новинарке на које је министар овако одговорио: – То није план “Б”, већ део плана “А”. И, то је једини план који имамо. План “Б” је драстичан и њега нећемо прихватити, јер значи стечај. Иако је он практично најлакши”. “Значи, стечај не долази у обзир?” “Не – одговорио је Кнежевић. – У овом тренутку. Има заинтересованих стратешких партнера. Где год да смо ишли, наш премијер је тражио решење за РТБ Бор. Страним партнерима јасно смо предочили и предности и мане. Видећемо који је модел најбољи.”
Стављајучи под лупу, између осталог, и управљање јавним предузећима, ауторка интервјуа у “Политици” дошла је и до питања “да ли је могуће да (за РТБ) немамо боље кадровско решење од Благоја Спасковског, на пример? Чак је и Мекинси у својој студији рекао да РТБ Бор има проблем у управљању”. Министар је одговорио: “Највише бих волео да је кривац за РТБ Бор Благоје Спасковски. То би се једним потезом решило. Проблем је седамдесетогодишње лоше управљање.”
Коментаришући “када ће се прекинути и с праксом да губиташи, попут „Ресавице“, спонзоришу спортске клубве, министар привреде (који има амбиције да буде запамћен по томе што ће за време његовог мандата бити завршен процес приватизације) био је изричит: “То више неће моћи бити могуће. И то је дефинисано новим правилима која смо увели и јасно навели у упутствима за израду годишњих планова пословања за 2017. годину. Јасно смо рекли да предузеће које добија било који проценат из буџета не може да издваја средства за било каква спонзорства и донаторства. Такође, ниједно јавно предузеће неће моћи, без сагласности Владе, да купи путничке аутомобиле. Тако да ћемо и ту увести још реда”.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

9 Коментари

 1. Privatnik

  22. новембра 2016. у 02:06

  Zato u RTB-u regres 100 000 din, prosek plate 77 000din, a mi placamo njihovo bahacenje. SRAMOTA!

 2. Jagoda

  22. новембра 2016. у 19:14

  RTB ne sme da se ugasi, ako se ugasi, nece s njim da se ugasi samo jedan grad, vec jedan okrug, jedan region, pa cak i pola Srbije, jer je RTB od velikog strateskog znacaja za Srbiju. Potreban je zdrav recept, koji bi mogao da izbavi RTB.

 3. Milance

  22. новембра 2016. у 19:19

  Za stanje u RTB-u nije krivac Blagoje Spaskovski, jer to ne bi bio problem koji ne bi mogao da se resi, problem je u sedamdeseteogisnje lose upravljanja.

 4. Boranin

  22. новембра 2016. у 19:21

  Ono sto je najbitnije u ovom trenutku je da stecaj nije od opcija, ima zainteresovanih strateskih partnera i verujem da ce se uskoro resiti problem RTB-a.

 5. Leontina

  22. новембра 2016. у 19:27

  Ne bih rekao da je Blagoje lose kadrovsko resenje, njegovi dobri rezultati su vidljivi a i radnici rtb-a su to osetili u svojim dzepovima, kad im je plata sa 24 000 podignuta na 70 000 dinara, kao i da je RTB uprkos pada cena bakra kao i cene prerade, uspeo da posluje pozitivno i da ne smanjuje plate i broj radnika.

 6. Ivica

  23. новембра 2016. у 13:42

  Ovom Privatniku bih poručio da dođe u Bor i da zaradi regres od 100.000,00 i da ne lupaj gluposti

 7. laggards

  23. новембра 2016. у 17:06

  Leontina,njegovi dobri rezultati su vidljivi 2008 god rudnik je bio dužan 400 000 000 stranih novčanih jedinica 2016 1 400 000 000 istih ,stvarno se razumeš u biznis sedi 1.

 8. Boranka

  27. новембра 2016. у 15:29

  Privatniku, ne lupetaj majke ti!!! Pojma bre ti nemas sa zivotom!

 9. Ivica

  27. новембра 2016. у 16:37

  Zato što privatnik zna kako se radi zato plata 20000 dinara.

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…