Почетак Актуелно Министарка привреде Анђелка Атанасковић у посети компанији Serbia Zijin Copper

Министарка привреде Анђелка Атанасковић у посети компанији Serbia Zijin Copper

32 друго читање
0
0
1,359

„Zijin остварује одличне резултате, боље од оних на које су се обавезали уговором“

Компанија Serbia Zijin Copper данас има преко 5.700 запослених који у просеку месечно зарађују 98.700 динара, што је изванредно јер је то 50 одсто више него републички просек. Некада је Бор био шести извозник бакра у Европи а, судећи по резултатима које данас остварује Zijin, следеће године ће највероватније бити други извозник бакра у Европи. То је и за Србију, и за Бор, и за саме раднике и житеље овог дела Србије одлично, поручила је министарка привреде. – Jian Ximing: Иако је Уговором о стратешком партнерству са Републиком Србијом било прецизирано да Zijin у наредних шест година у заједничку компанију инвестира 1,26 милијарди долара, задовољство ми је што могу да саопштим да ће укупне инвестиције у планираном периоду премашити тај износ и достићи 1,9 милијарди америчких долара! – Током претходне две и по године компанија је остварила приход од продаје у износу 1,708 милијарди америчких долара, тако да је ове године заузела прво место на листи извозника у Србији, рекао је генерални директор Ximing
SERBIA ZIJIN COPPER. – Министарка привреде у Влади Србије Анђелка Атанасковић са сарадницима боравила је данас у радној посети Бору, где је разговарала са менаџментом компаније Serbia Zijin Copper. Након што јој је на састанку представљен извештај о пословању компаније, министарка је констатовала да је Serbia Zijin Copper остварила одличне резултате, боље од оних на које се кинеска компанија обавезала уговором са Владом Србије.
Компанија Serbia Zijin Copper данас има преко 5.700 запослених који у просеку месечно зарађују 98.700 динара, што је изванредно јер је то 50 одсто више него републички просек. Некада је Бор био шести извозник бакра у Европи а, судећи по резултатима које данас остварује Zijin, следеће године ће највероватније бити други извозник бакра у Европи. То је и за Србију, и за Бор, и за саме раднике и житеље овог дела Србије одлично – поручила је министарка Атанасковић.
Она је додала да ће као ресорни министар радити на решавању проблема са којима се компанија сусреће јер је, како је казала, у интересу државе да људи остану да живе и раде у Бору. – То је наш задатак, првенствно мој као минитра привреде, и на томе ћу са својим тимом радити како би што више фирми остало у Србији, да људи овде раде, живе и стварају породице – истакла је Анђелка Атанасковић.
Генерални директор Serbia Zijin Copper Jian Ximing је, захваљујући се представницима свих нивоа власти, медијима и пријатељима из јавног живота који дају подршку развоју компанији, истакао да је Serbia Zijin Copper, након преузимања РТБ-а Бор, вредно радила у областима безбедности и заштите животне средине, па су показатељи у овим сегментима данас знатно побољшани. Повећана је и производња, па је компанија 2021. године постала највећи извозник у Србији, рекао је он.
Компанија Serbia Zijin Copper је, као што је познато, основана децембра 2018. године, на дан када је Zijin Mining Grupa са Владом Републике Србије потписала закључна документа, односно уговор о преузимању 63 одсто власништва у пређашњем РТБ-у Бор. Zijin је на тај начин постао држалац 63 процента учешћа у капиталу компаније, док 37% власништва и даље припада Републици Србији. Иако је Уговором о стратешком партнерству са Републиком Србијом било прецизирано да Zijin у наредних шест година у заједничку компанију инвестира 1,26 милијарди долара, задовољство ми је што могу да саопштим да ће укупне инвестиције у планираном периоду премашити тај износ и достићи 1,9 милијарди америчких долара! Од како је Zijin преузео функцију управљања, па до краја јуна 2021. Компанија је произвела 189.500 тона катодног бакра, 3.417 килограма злата и 19.235 килограма сребра. Током претходне две и по године компанија је остварила приход од продаје у износу 1,708 милијарди америчких долара, тако да је ове године заузела прво место на листи извозника у Србији, дајући велики допринос економском и социјалном развоју Србије – изјавио је генерални директор Serbia Zijin Copper.
У првој половини 2021. у Serbia Zijin Copper произведено је 30.100 тона минералног бакра, што је пораст од 11,83% у односу на исти период прошле године. Количина произведеног злата износила је 691,17 килограма, катодног бакра 35.400 тона, приход од продаје износио је 492 милиона америчких долара, што је међугодишњи раст од 76,91 одсто, додао је ЈJian Ximing.
Министарка привреде Анђелка Атанасковић је, након разговора са менаџментом компаније, у друштву домаћина посетила нови дипечерски центар рудника „Велики Кривељ“ где је, захваљујући најмодернијој опреми, комплетан производни процес на површинском копу приказан као на длану. Одатле нови млади стручњаци, углавном инжењери различитих струка, прате производни процес, јер имају реалан приказ кретања свих возила, дампера, али и других рударских машина на површинском копу.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…