Почетак Актуелно Списак највећих српских извозника

Списак највећих српских извозника

4 друго читање
0
0
920

РТБ у златној средини

 

РТБ Инвест, предузеће преко којег РТБ обавља комерцијалне послове са партенрима из иностранства, од јануара до маја ове године извезао робу вредну 53 милиона евра и нашао се на шестом месту листе 15 највећих српских извозника. – М. Антић: Послујемо са многим земљама у окружењу, а басенске производе: катодни бакар, бакарну жицу, сребро, плави камен, сумпорну киселину највише купују Чеси, Швајцарци, Енглези, Турци, Румуни, Бугари, Грци
Министарство финансија и привреде објавило списак највећих српских извозникаРТБ
. – На листи 15 компанија које највише доприносе привредном расту земље и убрајају се у највеће српске извознике нашао се и Рударско-топионичарски басен Бор, односно „РТБ Инвест“, предузеће преко којег Басен претежно обавља комерцијалне послове са партнерима из иностранства. Списак је, на основу података Управе царина за период јануар – мај, објавило Министарство финансија и привреде, а „РТБ Инвест“ се, са извозом вредним 53 милиона евра, нашао у златној средини, на шестом месту.
Министарство финансија и привреде објавило списак највећих српских извозникаРТБ Бор и „РТБ Инвест“ имају комерцијалне и финансијске односе уређене у складу са државним прописима, па због тога, али и због раније успостављеног пословног односа и стеченог међусобног поверења, РТБ послове набавке и продаје са ино-партнерима углавном обавља преко „Инвеста“. Послујемо са многим земљама у окружењу, а басенске производе: катодни бакар, бакарну жицу, сребро, плави камен, сумпорну киселину највише купују Чеси, Швајцарци, Енглези, Турци, Румуни, Бугари, Грци – каже заменица генералног директора РТБ-а за економска питања Мирјана Антић.
Петнаест највећих извозника у Србији, међу којима је и „РТБ Инвест“, од јануара до маја ове године извезли су робу вредну милијарду и 277 милиона евра. Како наводе у Министарству финансија и привреде, Србија свој привредни раст први пут темељи на расту извоза који је у првом кварталу 2013. за 24 одсто већи у односу на исти период прошле године.
Највећи допринос расту извоза даје аутомобилска индустрија и компанија „Фијат Аутомобили Србија“ из Крагујевца која је на ино-тржиште извезла аутомобиле и ауто-компоненте у вредности 498 милиона евра. Следе „Нафтна индустрија Србије“ са 110 милиона и пиротски „Тигар“ са извозом робе вредне 96 милиона евра. Испред „РТБ Инвеста“ нашли су се још и панчевачка „Петрохемија“ са 87 и вршачки „Хемофарм“ са извозом од 60 милиона евра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …