Почетак Актуелно Млађан Динкић: Да ли о набавци опреме за РТБ боље знају инжењери или полиција?

Млађан Динкић: Да ли о набавци опреме за РТБ боље знају инжењери или полиција?

0 друго читање
2
0
1,417

„Сумњив случај“

РТБ. – Поводом лишавања слободе троје руководилаца Рудника бакра Бор због сумње да су иницирањем набавке једног гоњеног и три погонска зупчаника за млин, без израђене техничке документације, злоупотребили службени положај и оштетили предузеће за 32,8 милиона динара, министар финансија и привреде Млађан Динкић рекао је да му је „случај Бор“ сумњив и запитао се да ли о набавци опреме за РТБ боље знају инжењери или полиција.
Млађан Динкић: Да ли о набавци опреме за РТБ боље знају инжењери или полиција?Питање је квалификованости оних који воде поступке да оцене да ли је нешто било на штету предузећа или не. У „Бору“ је, како сам чуо, пукао неки зупчаник у флотацији и они су морали да купе нови. Ко ту процењује шта је најбољи квалитет, шта је најбоља понуда? Да ли то боље знају борски инжењери или то боље зна полиција? Хоћу да кажем да је мени тај „случај“ сумњив. Правосудни органи треба да раде свој посао и оно што је јако важно: ако је неко узео паре, тај мора да одговара, без обзира на то ко је, шта је и на ком је положају. Истина мора да се утврди – изјавио је министар финансија и привреде.
Поводом признања некадашњих руководилаца да се није примењивао Закон о јавним набавкама, Динкић је казао: – Не желим да улазим у полемику о томе да ли је тачно да предузећа у реструктурирању немају обавезу да купују опрему преко јавних набавки јер не подлежу том закону. Нисам правник, а ту правна струка треба да проучи закон и да тумачење. Тумачење Министарства финансија, и то у тренутку када га нисам водио ја, било је такво да се на поједине делатности тај закон није примењивао, па су се на други начин тражиле три понуде и прибављала мишљења. Та рупа у закону направљена је још 2002, 2003. године. Дакле, то тако траје 10 година! И, не ради се овде о једној фирми, организацији, већ о десетинама, стотинама таквих. Нека правници дају тумачење и нека правна струка каже да ли је ту неко крив. Мени је битно да се утврди да ли је ту неко узео новац и себи направио неку личну материјалну корист.
-РТБ је до 2010. имао огромне губитке, а у последње три године остварује профит. У 2010. је имао профит од 35 милиона долара, у 2011. преко 40 милиона, а у 2012. више од 50 милиона долара. Тамо су плате повећане јер су људи повећали производњу. Данас послују боље него икад. Али, ако је неко на било који начин искористио то што се „Бор“ развијао да себи прибави материјалну корист, тај мора да одговара
– закључио је Млађан Динкић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

2 Коментари

  1. Sindikat Fonda plemenitih metala

    16. априла 2013. у 23:47

    Nakon večerašnje emisije zaječarske TV jasno je da iza hapšenja ljudi iz RTB-a stoje neki lobisti iz Instituta -zvanično predstavljeni kao društvo inženjera i tehničara, koji iz potaje koriste svoje jake veze u policiji i tužilaštvu da nameste hapšenja drugima za sumnjive prekršaje zakona kako bi se osvetili što u RTB-u ne mogu više da plasiraju falš projekte za velike pare i kako bi izbegli sopstvena hapšenja i procesuiranja za svoje mnogo veće zloupotrebe u Institutu, kao što je naprimer namerno havarisanje i obezvređivanje rudnika zlata Blagojev Kamen radi prodaje strancima, izrade gomile falš projekata za RTB, utaje zarada zaposlenima i utaje poreza radi obezbeđivanja novca za isplate raznih donacija prijateljima i rodbini kroz fiktivne ugovore o radu za nepostojeća radna mesta u nepostojećoj firmi, ugovora o tzv. „autorskim delima“ gde su neki članovi menadžmenta zastupali navodne autore, pa i sebe kao autore i ugovore sklapali sami sa sobom, poklanjali fiktivno rashodovanu opremu firme, dozvoljavali upotrebu skupe opreme u privatne svrhe, iznosili iz firme i navodno poklanjali poslovnim partnerima prezente od plemenitih metala, itd.

  2. Prvi s leva

    16. априла 2013. у 23:59

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…