Почетак Безбедност и заштита Мобилно стање у Руднику бакра Мајданпек

Мобилно стање у Руднику бакра Мајданпек

3 друго читање
0
0
1,100

Падавине опет против рудара

 

Већ други пут у септембру обилне падавине плаве радилишта на површинском копу и успоравају производњу. – Одводњавање најтежи задатак – део Пека преусмерен ка Јужном ревиру како би се оборио ниво реке у самом граду и спречило да после аутобуске станице буду поплављени и други објекти
Мобилно стање у Руднику бакра Мајданпек РБМ
. – Септембарску производњу у Руднику бакра Мајданпек је за 15 дана у два наврата готово паралисало снажно невреме са обилним падавинама. Поплављена су радилишта на површинском копу, па су рудари непланирано морали да се боре против поплаве и да одржавају производњу, али и да помогну да се град Мајданпек избори са последицама незапамћених падавина.
Мобилно стање у Руднику бакра Мајданпек Имали смо релативно уобичајену производњу пошто смо почетком месеца успели да се изборимо са сличним неприликама и након тога стабилизујемо производњу. То је функционисало до 15. септембра. Били смо принуђени да, на кратко, зауставимо производњу. Релативно брзо покренут је рад на јаловини, а сутрадан производња је стабилизована и на руди. Имамо велике проблеме са одводњавањем радилишта, јер су нам доње коте, 365, поплављене, као и сви трафои, и боримо се да што пре постигнемо максимални капацитет одводњавања – каже директор РБМ-а Бранислав Томић.
Први човек Рудника бакра Мајданпек не искључује могућност да затреба и помоћ са стране, јер нема довољно муљних пумпи које би у овој ситуацији једино помогле. Напомиње да пумпе које су уступљене „Колубари“ сада не би биле од помоћи јер су предвиђене за чисту воду, какву тамо испумпавају, будући да се нанос из ње већ сталожио, док су проблем РБМ-а велике количине јако замуљее воде.
У самом граду Мајданпеку је, такође, озбиљна ситуација. На подручју општине проглашена је ванредна ситуација, а у Мајданпеку се током преподнева излио Пек и поплавио аутобуску станицу. Одмах су реаговали људи из РБМ-а и на сигурне локације повукли сву опрему, заштитили постројења, али и део Пека преусмерили ка Јужном ревиру обарајући на тај начин његов ниво и штитећи град од нових поплава.

Ту је и даље врло критично. Циљ је да сачувамо сопствена постројења, бензинску пумпу, транспортни систем… – каже директор Томић наводећи да су флотацијска јаловишта такође критичне тачке не само због повећаног нивоа вода услед падавина већ и због појаве клизишта на околним брдима. Јер, ту се ситуација може само контролисати и пратити, немогуће је да се било шта конкретно уради.
Колико је тешко контролисати невреме са оволико падавина, које осим поплаве изазивају одроне и клизишта, показала је јучерашње ситуација у Текији, ђердапској варошици која је претрпела готово праву катаклизму и у којој буквално свако домаћинство има огромне штете, а не мали број кућа трајно је онеспособљен за становање. Најугроженије становништво је током поподнева бродовима евакуисано у Кладово.
Мештанима Текије први је сопственом механизацијом у помоћ прискочио РТБ Бор. Међу онима који су се и лично на терену ангажовали у организацији евакуације, спашавања и рашчишћавања нашао се и Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор са својим сарадницима.
Последице овог невремена још дуго ће морати да се санирају.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…