Почетак Наука и образовање На Борском језеру данас почео Међународни симпозијум флотера

На Борском језеру данас почео Међународни симпозијум флотера

10 друго читање
0
0
973

Нове технологије за будућност рударства

Финска компанија Метсо Минералс, која је организовала конгрес, представила своје најновије технологије и патенте у рударском сектору, фокусиране на припрему минералних сировина. – С. Китаноски: Поносни смо на чињеницу да смо скоро девет деценија присутни у РТБ-у са којим имамо најдужи партнерски однос у коме смо покушали да наше знање прилагодимо његовим специфичним потребама и – успели смо. – Б. Спасковски: Метсо Минералс је урадио много да би Басен данас био једна од модернијих компанија

На Борском језеру данас почео Међународни симпозијум флотераБОРСКО ЈЕЗЕРО. – У хотелу „Језеро“ на Борском језеру данас је отворен Међународни симпозијум флотера који је организовала финска компанија Метсо Минералс, водећи светски произвођач опреме за обогаћивање и концентрацију минералних сировина. На конгресу је присутно 300 стручњака у овој области из 28 земаља (16 из централно-источне Европе и 12 из остатка света – Турске, САД-а, Аустралије). По речима Саше Китаноског, директора Метсо Минералс-а за централну и источну Европу, циљ овог скупа у граду бакра јесте да финска компанија презентује најновије технологије и патенте у рударском сектору, фокусиране на припрему минералних сировина, које је изнедрила у претходних пет година.
Китаноски је најпре показао „личну карту“ Метсо Минералс-а која се сврстава у ред старих компанија – постоји и ради већ 200 година. Присутан је у више од 150 земаља света, где је услов да пружи потпуно исти квалитет услуга и производа у било којој од њих. Данас је Метсо једина светска компанија која може да понуди постројење за припрему минерала, почев од копа до производње концентрата, по систему „кључ у руке“ (укључује системе за дробљење, просејавање, млинске секције, флотацију, филтражу и „покривање“ еколошког дела), при чему инвестира велики новац у развој нових технологија.
На Борском језеру данас почео Међународни симпозијум флотераПредставићемо пет-шест нових технологија које још увек нису примењене ни у Европи нити у Србији. Сматрамо да су оне будућност рударства и развоја процесне технологије, зато што „у једном пакету“ нуде будући развој рудника и заштиту животне средине. То је изузетно важно, јер већина наших купаца има тај проблем – екологија успорава развој рударства. Иначе, поносни смо на чињеницу да смо скоро девет деценија присутни у РТБ-у. Са њим имамо најдужи партнерски однос у коме смо покушали да наше знање прилагодимо његовим специфичним потребама и – успели смо! Досад смо делимично уградили те нове технологије које ће у будућности сигурно показати перформансе и РТБ довести у врх рударства и припреме минералних сировина. Имамо изузетно квалитетну и успешну организацију флотацијских машина које раде у „Великом Кривељу“ већ неколико година. У рударству не сме да се стане. Ако искористите најновију технологију, инжењеринг и знање велике компаније, као што је Метсо или нека друга, ваше шансе да преживите и остварите профит су много веће. С обзиром на то да у Метсу поштујемо традицију, надам се да ћемо сарађивати са РТБ-ом још 100 година – поручио је Китаноски.

Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, најпре је подсетио да је Метсо Минералс најстарија фирма која је у РТБ-у давне 1927. инсталирала своју машину која још увек ради. Током свих 87 година Метсо је све своје новине уграђивао „у највећу лабораторију света – Рударско-топионичарски басен Бор.“ Пре пет година Метсо је поново ушао у комбинат бакра. У првој фази ревитализована је опрема за дробљење у „Великом Кривељу“, чиме је производња повећана на шест милиона тона, а у РБМ-у на три милиона тона. Током друге фазе реконструкцијом постојећих и уградњом моћних ХП дробилица капацитет је подигнут на невероватних 10,6 милиона тона. Упоредо са тим у „В. Кривељу“ и „Мајданпеку“ флотационе машине замењене су модерним, економичнијим, па се у „В. Кривељу“, заједно са церовском рудом, прерађује скоро 14 милиона тона руде годишње. Уграђене су нове флотационе машине капацитета десет („В. Кривељ“) и 50 пута („Мајданпек“) већег капацитета од дотадашњих, што је допринело бољем квалитету концентрата за више од шест одсто, мањој потрошњи реагенаса за 10, а електричне енергије за чак 20 процената. Циљ је оправдао средства – економија је показала да је укупна цена коштања по тони добијеног бакра на линији дробљење-флотација смањена за 15 одсто. Ако бисте ме питали са ким бих поново радио флотацију, без трунке дилеме бих рекао – Метсо на првом месту. Метсо је урадио много да би Басен данас био једна од модернијих компанија. РТБ је будући бренд државе Србије. Имамо огромне резерве бакра – регистрована је милијарда 350 милиона тона руде које дају сигурност за наредних 100 година. У току су истраживања и откривања нових лежишта. У близини Бора Фрипорт је открио налазиште које ће отворити јер има рачунице – зато што има богату руду, а на шест километара од лежишта и нову топионицу, изграђену по савременој флеш-смелтинг технологији и фабрику сумпорне киселине. За три-четири године РТБ и Бор ће постати центар рударства у јужном делу Европе – нагласио је челник комбината бакра.
Учесници симпозијума сутра ће посетити реконструисани погон Флотације у „Великом Кривељу“.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…