Почетак Актуелно Мајданпек На „Јужном ревиру“ РБМ-а убрзавају одводњавање

На „Јужном ревиру“ РБМ-а убрзавају одводњавање

2 друго читање
0
0
871

Припремају и четврту линију

 

За седам месеци ниво језера у копу оборен за безмало 20 метара. – Нови цевовод се поставља, а пумпа треба да стигне 10. августа, па би од половине месеца требало да раде четири линије које би учиниле доступним нове рудне етаже „Андезитског прста“ на којем се одвија производња, док се на „Истоку“ не стигне до руде

РБМ. – Одводњавање површинског копа „Јужни ревир“ задатак је од прворазредног значаја за РБМ, пошто од тога зависи отварање нових рудних етажа на „Андезитском прсту“, а на тај начин и производња, док се не отворе нова рудна тела и не стигне до прве руде на радилишту „Исток“. Одводњавање „Јужног ревира“ убрзава се постављањем нових линија, па се уз три, које већ функционишу, припрема и четврта која би током августа требало да проради.
Од 1. јануара ове године када је ниво воде био 206,83 метара, до краја јула оборен је на 187,75 метара. Смањивањем површине језера због његовог сужавања према дну, повећава се дневни учинак, али је сам терен све неприступачнији – каже Синиша Филиповић, технички руководилац производње на Површинском копу РБМ-а. Он наглашава да такав терен захтева веће присуство помоћне механизације.

За четврту линију одводњавања, све је припремљено, постављање цевовода је у току, а пумпа се, према уговору очекује до 10. августа до када би требало да буде окончано и постављање нове линије цевовода.
Поставили смо, развукли по постојећој траси првих 35, од укупно 90 цеви новог цевовода. Следи њихово спајање, па очекујемо да у предвиђеном року у целости буде завршен цевовод дужине око хиљаду метара – каже и Слободан Мишић, пословођа одводњавања на Површинском копу: – Са четвртом линијом убрзаћемо одводњавање, али и чешће премештати пумпе, што је иначе тежак посао због неприступачног терена. До сада смо пумпе измештали на сваких 30-35 дана, а надаље ћемо морати на сваких 20.
Да је одводњавање задатак који по значају не заостаје за производњом, потврђује и Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек: – Одводњавање је неопходно да би површински коп могао да се шири и добије трајније контуре за даљи рад у периоду док се на „Истоку“ не отворе нова радилишта. Осим тога, са етажа које су у нивоу језера на „Јужном ревиру“ откопавамо богатију руду.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…