Почетак Актуелно Мајданпек На површинском копу РБМ-а први снег без већег утицаја на производњу

На површинском копу РБМ-а први снег без већег утицаја на производњу

2 друго читање
0
0
2,212

За сада без изненађења

Мало падавина, мало проблема. – У новембру се на површинском копу план руде остварује уз мали пребачај, али је на укупним ископинама, због мање раскривке, остварење 67,5 одсто. – Недостаје помоћна механизација

На површинском копу РБМ-а први снег без већег утицаја на производњуРБМ. – Први снег ове зиме у Мајданпеку, на површинском копу Рудника бакра, никога није изненадио. Стигао је нешто касније у односу на уобичајено време и само у извесној мери отежао услове у којима се ради. А, ради се солидно имајући у виду да се овомесечни план на руди незнатно премашује, а укупне ископине остварују са око 67,5 одсто.
Током викенда производња на површинском копу одвијала се релативно добро. Било је мало падавина без већих проблема – истиче Живојин Јованов, дежурни инжењер површинског копа. Он додаје да непредвиђених ситуација није било, осим што су нешто теже излазила возила због клизавог пута, али да су се и млађи возачи веома добро сналазили.
Драган Марковић као возач тешких возила у РБМ-у ради непуну годину и по дана и потврђује да се ради у отежаним условима, али уобичајено: – Јутрос су услови били нешто тежи, али је сада мало отоплило и нема проблема. Зима, уосталом, подразумева суочавање са падавинама и маглом, па су већа пажња и опрезност неопходни.
„Јужни ревир“ површинског копа у Мајданпеку после првог снега, влажног и наталоженог у слоју од 10-ак центиметара, исцртавају нове боје, а кретање вијугавим коповским друмовима налик је уобичајеном. Ради се пуном паром посебно на најнижим етажама, а нешто мање и на радилишту „Исток“. – Са првим снегом услови за рад су, ипак, добили на тежини. При помањкању помоћне опреме тешко је решавати и постојећу проблематику, а камоли додатну – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за рударство: – Соли имамо, као и исправну солану. Међутим, са једним полуисправаним грејдером и једним булдозером стварање радних услова је веома тежак посао. Захтеви су велики, пре свега за ангажовањем булдозера код „рудних багера“, затим на путу по „Западу“ површинског копа који је од значаја за транспорт руде и, коначно, за стварање услова за рад транспортног система, уз додатну обавезу припреме трасе за померање тракастог транспортера 06.
Нове околности наметнуле су нове обавезе, али је најважније да се сви и у њима добро сналазе, односно да за искрсле проблеме има решења.
Први снег дочекан је без изненађења. Руку на срце и падавине су мањег обима, а тешкоћа има само у изласку тешких возила на јаловишта, на „Бугарски поток“ и „Јаловиште 13“, пошто због недостатка помоћне механизације „Фаза 1“ није у функцији – вели Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу РБМ-а: – Како престане потреба за ангажовањем помоћне механизације на изради косог пута за прилаз „рудним багерима“, усмерићемо је на послове везане на „Фазу 1“, тако да би још током ове недеље могло да се ради на том одлагалишту а потом и сређивању терена за селидбу одлагача.

Међутим, како је, по речима Андреје Марковића, у најави „подизање“ још два булдозера и куповина гума за грејдер, постоје добри изгледи да се побољшају услови за нормалан рад у зимским условима како на руди тако још више на преко потребној раскривци.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…