Почетак Актуелно Након реконструкције металуршких постројења, потпаљена флеш-пећ у борској топионици

Након реконструкције металуршких постројења, потпаљена флеш-пећ у борској топионици

7 друго читање
0
0
1,127

Ђедовић: Улагања у животну средину добијају пун смисао завршетком ове топионице


У техничку реконструкцију и проширење производног капацитета борске топионице инвестирано је 320 милиона долара, од чега је само у системе за заштиту животне средине уложено 100 милиона долара. – Овако велики пројекти носе са собом и велику одговорност према локалној заједници и задатак државе је да заједно са грађанима и руководством компаније ради на изналажењу најбржих и најодрживијих решења у интересу запослених, али и људи који овде живе генерацијама, изјавила Дубравка Ђедовић. – Ђен Симинг: Ово је историјски тренутак за Бор, јер компанија Србија Зиђин Копер заувек мења еколошке прилике у граду и враћа му небо какво је имао пре једног века. – Реконструисана топионица ће уместо мазута, угља и других високозагађујућих горива користити чист природни гас, па и концентрација прашкастих материја неће прелазити пет милиграма по нормалном метру кубном, што је у складу са еколошким стандардима Европске уније. – Када топионица почне да ради производиће се 180 до 200 хиљада тона катодног бакра високе чистоће годишње, око три тоне злата и 700 хиљада тона сумпорне киселине. Вредност годишње продукције биће већа од две милијарде америчких долара

СЗК. – Први март, када је у присуству министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић и градоначелника Бора Александра Миликића потпаљена флеш-пећ у реконструисаној топионици у Бору, остаће упамћен као дан када је Србија Зиђин Копер заувек раскрстила са застарелим начином топљења бакра и покренула рад чистих технологија. Наиме, опрема која се досад користила у системима где се одвијају главни металуршки процеси, попут конвертора, енергане, анодних пећи и електролитичке рафинације, није била модернизована у погледу потрошње горива, јер су се и након 2015. (када је некадашњи РТБ Бор обавио само делимичну реконструкцију агрегата) користили традиционални извори енергије, као што су дрво, угаљ и мазут. То је повећавало и емисију угљен-диоксида, али је отежавало и контролу загађења и потрошње енергије у топионици. Све то онемогућавало је прилагођавање металургије захтевима који се односе на чистоћу, ниску емисију угљеника и заштиту животне средине.


Када је пре пет година компанија Зиђин постала стратешки партнер Републике Србије, постављени су амбициозни циљеви и визија какво рударство желимо. Из године у годину сведоци смо резултата ове сарадње кроз реализацију инвестиција, раст извоза, али и повећање броја запослених и побољшање услова рада. Све то је знатно утицало на квалитет живота грађана овог дела Србије. За министарство и Владу Србије, али и за све грађане Бора посебно је важно да у корак са повећањем животног стандарда иде и заштита животне средине. Улагања у животну средину добијају пун смисао завршетком ове топионице. Осим вишеструке користи за компанију, запослене, државу, ова топионица донеће оно што грађанима Бора недостаје деценијама – квалитетнији ваздух и боље услове рада. Овако велики пројекти носе са собом и велику одговорност према локалној заједници и задатак државе је да заједно са грађанима и руководством компаније ради на изналажењу најбржих и најодрживијих решења у интересу запослених, али и људи који овде живе генерацијама. Хвала грађанима Бора на стрпљењу, свим радницима Зиђина на преданости, нашим кинеским партнерима на реализацији ове важне инвестиције – рекла је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић на свечаности која је у борској топионици уприличена поводом почетка загревања флеш-пећи.

Менаџмент Србија Зиђин Копер је по преузимању РТБ-а Бор урадио процену производних капацитета и опреме која се користи у технолошком процесу, као и система за заштиту животне средине и показатеља потрошње енергије у ТИР-у, па је 2019. кинеском Институту за пројектовање „Нерин“ поверио израду пројекта проширења производног капацитета и техничке реконструкције борске топионице. У априлу прошле године, због реализације тог пројекта, производни процес у топионици је заустављен.

Реконструисана топионица ће уместо мазута, угља и других високозагађујућих горива користити чист природни гас, па и концентрација прашкастих материја неће прелазити пет милиграма по нормалном кубном метру, што је у складу са еколошким стандардима Европске уније. Такође, отпадне индустријске воде биће пречишћаване и поново коришћене у производњи, а укупна емисија угљеника биће смањена на 0,62 тоне угљен-диоксида по тони произведеног катодног бакра. У исто време, индекс потрошње енергије биће смањен на 193,5 килограма стандардног угља по тони катоде, чиме ће бити достигнут међународни стандард – казао је генерални директор Србија Зиђин Копер Ђен Симинг на свечаности поводом потпаљивања флеш-пећи.

Он је подсетио и да је компанија 2021. само у изградњу система за пречишћавање димних гасова инвестирала 30 милиона долара. Постројење за одсумпоравање се, како је истакао, одмах показало као изузетно ефикасно, па је већ те године емисија сумпор-диоксида смањена за преко 90 процената.

Сигуран сам да ће овај пројекат кроз примену најсавременијих технологија и светских стандарда у области заштите животне средине променити правац развоја зеленог рударства. Захваљујући залагањима председника Александра Вучића, који је препознао важност стратешког партнера, Бор је данас модеран рударски град са великим привредним растом и има највећу просечну зараду у Србији по глави становника – истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Пројекат техничке реконструкције, проширења и изградње ТИР-а трајао је две и по године и у њега је, по речима генералног директора Србија Зиђин Копер, инвестирано 320 милиона долара. Од те суме, само у системе за заштиту животне средине уложено је 100 милиона долара.

Осим надоградње флеш-пећи на оригинални систем, остала постројења су новоизграђена. Реч је о новој металуршкој технологији и опреми која је водећа у овој индустрији. Када топионица почне да ради производићемо 180 до 200 хиљада тона катодног бакра високе чистоће годишње, око три тоне злата и 700 хиљада тона сумпорне киселине. Вредност годишње производње биће већа од две милијарде америчких долара, а Бор ће постати зелена, нискоугљенична и одржива база обојених метала у Србији, али и у Европи – казао је Ђен Симинг.

У наредне четири недеље флеш-пећ треба да достигне температуру од 1.200 степени и до краја марта, када ће бити изливена и прва анода, биће у пуној кондицији да претапа 114 тона концентрата бакра на сат. – Ово је историјски тренутак за компанију Србија Зиђин Копер због тога што чиста технологија доноси и чисто небо, али и због тога што ћемо радом реконструисане топионице знатно повећати производњу бакра, злата и сребра. Због тога упућујем искрене честитке руководству и запосленима у огранку ТИР. Хвала свима који су помогли да до овога дође, пре свих Зиђин Мајнинг Групи, Влади Србије и стручњацима кинеског Института „Нерин“ који су били задужени за пројектовање, потом и подизвођачима и осталима који су учествовали у реализацији овог пројекта – казао је генерални директор Србија Зиђин Копер Ђен Симинг.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Болница у Мајданпеку добила уређај за стерилисање хируршких инструмената и опреме

Драгоцени аутоклав поклон Србија Зиђин Копер Нови стерилизатор је у Мајданпек стигао у пра…