Почетак Екологија Наставља се рекултивација треће бране кривељског јаловишта

Наставља се рекултивација треће бране кривељског јаловишта

0 друго читање
0
0
1,559

Зеленилом против прашине

Претпрошле године је на тзв. плажу и круну “бране 3а” (иза “поља 2” кривељског јаловишта које се не користи од 2008.) навезено пет, прошле десет, а ове ће двадесет хиљада кубика хумуса, пре свега на њене спољне косине, чиме се трајно спречава да ветар подиже фине честице флотацијске јаловине и разноси их по околини
КРИВЕЉСКО ЈАЛОВИШТЕ
. – Док се на првој и другој брани кривељског јаловишта одвијају послови који треба да омогуће њихово надвишење за још три метра и коришћење још годину и по, док се не заврши тзв. нулто поље (испред прве бране), на трећој се наставља рекултивација започета пре две године. Како нам рече Јован Манић, руководилац јаловишта, овог лета је у плану најобимнији захват. Почело је навожење 20.000 кубика хумуса којим ће се прекрити микронски ситне честице флотацијске јаловине које је ветар разносио и угрожавао засаде у околини.
Рекултивација треће бране кривељског јаловишта навожењем 5.000 кубика хумуса започета је, према речима нашег саговорника, у јесен 2015. године. Наредне, с пролећа и јесени, такође је употребљено по 5.000 кубика, а овог лета иде се са још већом количином, односно са 20.000 кубика хумуса. Њиме се прекрива тзв. плажа, круна (врх) и спољне косине треће бране у више етажа. По пројекту је 12 етажа, међутим, блага косина дозвољава да се њихов број и смањи.

Ових дана спајамо већ засипане делове “плаже” и “круне” бране, али је главни посао интензивно насипање спољне косине бране – каже Манић. – Користимо ово лепо време када је терен довољно стабилан да машине могу њиме да се крећу. Јул и август су оптималан период за овако нешто и ми управо довозимо земљу са откупљених парцела испод бетонског канала којим стиже пулпа из флотације. Послови ће трајати све док на спољној косини бране не сиђемо до изласка из колектора, али посао се вероватно неће довршити до октобра, односно до већих падавина. На површинама које засипамо хумусом планира се садња багренца (нискорастући багрем) који се брже прима, али вам могу рећи да је из хумуса навезеног претходних година, где још ништа нисмо садили, никла дивља трава и растиње висине до једног метра. На тај начин делови плаже и круне већ су се зазеленили и већ је мање прашине која угрожава околину. Сектор за развој и инвестиције Рудника бакра Бор за ове послове ангажује извођаче, па је у два маха било ангажовано Јавно-комунално предузеће „3.октобар“ са својом механизацијом и камионима, а овом приликом „БМС плус“ Меилановић из Злота који, по Манићевим речима, има моћну механизацију.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…