Почетак Синдикална страна Настављају се превирања на синдикалној сцени Бора

Настављају се превирања на синдикалној сцени Бора

10 друго читање
1
0
1,034

 На бранику интереса

 

 

Д. Трујкић: Ово је покушај одбране од разбијања Самосталног синдиката у Бору и у једном делу РТБ-а. – Први човек борских „самосталних“ најавио штрајк глађу од 18. фебруара „тражећи правду за синдикат и комбинат бакра“. – Љ. Миљковић: Ми штитимо искључиво интересе запослених у Басену и грађана Бора, а никако појединаца у било ком синдикату

Настављају се превирања на синдикалној сцени БораБОР. – Данашња конференција за новинаре има једини циљ да покажемо како се дешава нешто што слободно можемо назвати силовањем синдиката и што нема темеља ни у једном пропису. Ово је покушај одбране од разбијања Самосталног синдиката у Бору и у једном делу РТБ-а. Верујем да ћемо у краћем периоду успети да покажемо шта све може да се изроди из формирања фантомског Синдиката рудара Србије. Покушај да се на силу преузме Самостални синдикат је нечувен и незамислив у ближој и даљој историји синдикалног покрета у Србији. Нико у нашој организацији не брани регистровање било ког, па ни Синдиката рудара Србије. Али, када се то дешава на покварен начин, када се људи под претњом отказима шиканирају на сваком кораку, уцењују и присиљавају да уђу у ту организацију – признаћете да је то доста чудно и непријатно не само за чланове синдиката него и за оне који то нису – рекао је Драгиша Трујкић, председник Већа Самосталног синдиката општине Бор, 13. фебруара, на конференцији за медије којој су присуствовали и Милутин Баловић, председник регионалног одбора Синдиката металаца Србије за источну Србију, као и представници Центра за културну деконтаминацију из Београда.
Настављају се превирања на синдикалној сцени БораПрви човек „самосталних“ Бора је на конференцији најавио и да ће 18. фебруара, симболично у пет до дванаест, ступити у штрајк глађу тражећи, како је рекао, правду за синдикат и за РТБ Бор. – Желим да истина изађе на видело и да натерам људе који још имају иоле поноса и знања да се запитају шта се ово дешава. То ће уједно бити позив и свима којима је по закону обавеза да се укључе у ову причу и преиспитају шта је све и како од РТБ-а приватизовано и шта се збива са запосленима у тим, али и у осталим деловима Басена. Нећу престати док се неко не заинтересује за све што се дешава у нашем колективу, граду и у синдикату – нагласио је Трујкић.
Настављају се превирања на синдикалној сцени БораИстог дана огласио се и Љубиша Миљковић, председник Синдиката рудара Србије, који је негирао Трујкићеве тврдње о наводном мобингу радника и казао да је од регистрације (28. јануара) досад њих 1.553 потписало приступнице овој организацији. – Свим радницима РТБ-а и грађанима Бора понудили смо да приступе Синдикату рудара Србије и они то чине по свом нахођењу – у подружницама по погонима или у централи Синдиката. Њихов циљ је био да се заустави неоправдан одлазак њиховог новца, како Већу СС општине Бор тако и Самосталном синдикату у Београду, као и плаћање функционера било да су „металци“ или други који годинама праве синдикалне каријере. Сви који су деценију и више у синдикату нека се врате и нека зараде плате на својим радним местима у РТБ-у. Поједини функционери чак нису испоштовали ни Закон о раду који каже да, када сте изабрани на било коју јавну функцију, морате „замрзнути“ свој статус у предузећу.

Без сатанизације РТБ-а
Настављају се превирања на синдикалној сцени Бора– Не бих волео да се ова конференција за новинаре претвори у сатанизацију РТБ-а и запослених у њему. Егзистенција 5.000 људи зависи од комбината бакра. Трујкић зна кроз какве смо борбе за РТБ и његове раднике прошли. Немојмо да рушимо нешто што смо том борбом „крваво“ створили и да сада правимо љубомору код оних који нису у РТБ-у. Појединци у пословодству и синдикату имају име и, ако треба да се нападају, нека се нападају појединци. Уколико су одговорни, нека одговарају. Од директора тражим да никог не истера са посла, да не буде вишак и да се не смањују зараде запослених. Док се то поштује, ја ћу бранити сваког директора – рекао је Драган Алексић, председник ЈСО Самосталног синдиката РТБ-а Бор.
Појединци су то злоупотребили и док није био регистрован Синдикат рудара Србије, па смо после регистрације од директора тражили да се сви тзв. функционери, који штите искључиво своје интересе, врате на посао или да им се замрзне статус. Ми радимо искључиво по законима ове државе. Да се било шта ради противзаконито, сви бисмо одмах одговарали, а рачуни би били блокирани – истакао је Миљковић.
Председник Синдиката рудара Србије је додао и да они не траже помоћ са стране, већ им је довољна подршка радника РТБ-а и грађана Бора. – Ми штитимо искључиво њихове интересе, а никако појединаца у синдикату било у ОВ СС Бора, „металцима“ или Савезу самосталног синдиката Србије. Не треба нам никаква подршка појединаца или неких организација из Београда и Србије. Нека они брину о својим градовима и радним местима, а нас у РТБ-у нека пусте да радимо и мирно живимо. Веома сам разочаран што, ради промоције своје личности, појединци покушавају да од себе направе Лех Валенсу, злоупотребе и искористе људе из јавних предузећа који су из много разлога доведени до пропасти. Позивам све грађане Бора и апелујем на све раднике РТБ-а да сами просуде ко брани њихове интересе. Синдикат рудара Србије је највећа институција у источној Србији присутна на овом подручју. Тиме треба да се дичимо, а не да је ниподаштавамо – поручио је Миљковић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Синдикална страна

Један коментар

 1. Radomir Petrović

  14. фебруара 2013. у 20:22

  Kolege sindikalci,

  Mislio sam da se ranije uključim u ovu debatu,bez obzira što nisam član ni funkcioner vašeg (vaših) sindikata. Da se predstavim,glavni poverenik sam Asocijaciji samostalnih i nezavisnih sindikata(ASNS) u Rudniku bakra Majdanpek.
  Ovo što se dešava u vašem Samostalnom sindikatu,po mom uverenju,je dirigovana akcija. Naime,Uveren sam da je na delu sračunato usitnjavanje,drobljenje sindikata,u cilju njegovog slabljenja pred predstojeće planove vlade Srbije,odnosno,ministra finansija Mlađana Dinkića. On je najavio privatizaciju,sada već po treći put RTB-a. U predhodna dva pokušaja 2006. i 2007. god,u vreme vlade Premijera Koštunice,u dublu, Dinkić,Bubalo. Tada im to nije uspelo,ali Dinkić ne odustaje od te namere u skoroj sprovede ono što mi ranije nije uspelo.
  Љубиша Миљковић, председник Синдиката рудара Србије,bi trebao znati,a uveren da dobro zna,kolika je snaga sindikata rudara u Srbiji. Koliko vidim, predsednik ljubiša, jedino što kao suštinu traži,je da sindikalci imaju status suprotan Zakonom o radu i kolektivnim Ugovorom. Smatram to licemerjem. Ako tako zaista misli,trebalo bi da objasni,na koji način će da brani prava i Zahteve svojih kolega? On neće nijud sa svog radnog mesta,kako kaže,znači li to, da kada bude imao pimedbe,inicijative,ili zahteve svojih kolega,članova,rešavati tako,što će mu na radno mesto u vezi sa tim, doći direktor,inspektor rada,sud…i drugi nadležni organi za rešavanje nastalih problema? To je apsolutno besmisleno.Recimo,kojom procedurom i hoće li sa radnog mesta potegnuti priznavanje benificiranog staža za ostvarivanje prava na penziju,što sada nije slučaj?
  Bar na ova pitanja bi gospodin Ljubiša,da da odgovor.
  Da uvedem i ličnu notu ovde. Godinu dana ne mogu direktoru RBM-a Svetomiru Musteciću, da ukažem na obavezu koju ima na osnovu Zakona o radu i kolektivnog Ugovora,da obezbedi osnovne uslove za rad Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata za RBM. O tome sam obavestio i g. direktora RTB Spaskovskog, ali nema odgovora. Mislite li da je to slučajno?
  Ne dajte da vas drobe!!!!!

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…