Почетак Актуелно Немачки „Месер“ у нову фабрику кисеонка улаже 20 милиона евра

Немачки „Месер“ у нову фабрику кисеонка улаже 20 милиона евра

4 друго читање
0
0
814

 Нова кисикана за нову топионицу

БОР. – Компанија „Месер техногас“, која послује у саставу немачке групације „Месер“, купила је од Рударско-топионичарског басена Бор стару фабрику за производњу кисеоника 2009. године за 2,7 милиона евра, а ове године ће у изградњу нове уложити више од 20 милиона евра – рекао је генерални директор „Месер Техногаса“ Ернст Боде на Копаоник бизнис форуму. Нова кисикана за нову топионицуДодао је да ће капацитет новог погона бити три пута већи, односно да ће се производити 10.000 кубика кисеоника и 7.000 кубика азота на сат.
-Нова Кисикана ће успешно парирати захтевима ваше нове технологије у металургији. Такође, већа количина “робе”, коју ћемо производити у новој фабрици, може да задовољи и потребе бугарског и румунског тржишта – казао је Боде.
Истичући да се „Месер“ врло брзо синхронизовао са РТБ-ом Бор и да без проблема већ четири године поштује уговор о снабдевању Басена техничким гасовима, потписан приликом куповине Кисикане, први човек немачке компаније о борској каже:
Нова кисикана за нову топионицу-РТБ је најфантастичнија српска прича са правим хепи-ендом. Ви сте пример праве одлуке у право време. Јер, да Србија није одлучила да из корена промени стратегију коју је пропагирала пре само неколико година, а томе је, можда, у то време добрано кумовао и став Светске банке о затварању топионице, „Бор“ данас не би постојао ни на привредној мапи Србије, а камоли на оној светској. Да је којим случајем будзашто пао у руке трећеразредном „Купрому“ или „Атеку“, а ту вас је пратила срећа која увек прати храбре (у овом случају храбри су били синдикалци), не смем ни да замислим сценарио по којем би РТБ био срушен и то брзо као кула од карата. Овако, Басен је данас опет фирма са којом моја компанија, и не само моја(!), жели да послује. Због очекиваног профита, наравно.
Ернст Боде сматра да си „у свету бизниса успешан онолико колико те други оцене вредним пажње“, па каже да је велико интересовање за било који облик бизниса са Kомбинатом бакра прави одраз успешности борске компаније.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …