Почетак Актуелно Немања Стевановић: Нова топионица велики корак за Бор

Немања Стевановић: Нова топионица велики корак за Бор

4 друго читање
0
0
869

„У Бору данас ваздух чистији него у Београду“ 

Изражавајући задовољство што се оваквим резултатима завршава велики пројекат, председник Управног одбора Рударско-топионичарског басена Бор казао пед новинарима да сви који овде живе знају колико је ово битно за њихов и живот њихове деце. – Благоје Спасковски: Период хладног и топлог уходавања је скраћен, предстоји доказни период за све што је у пројекту записано, а онда борба за ниже трошкове и развој рударства како би се нова топионица „хранила“ домаћим концентратима
Немања Стевановић: Нова топионица велики корак за БорРТБ
. – Данашњу седницу Управног одбора Рударско-топионичарског басена Бор његов председник Немања Стевановић започео је најсвежијим резултатима аутоматског мониторинга квалитета ваздуха у Србији. У кратком обраћању он је казао, и показао, новинарима: – Вредности сумпор-диоксида за Бор данас су боље него за град из којег сам стигао пре сат времена и у којем живим, боље су него у Београду! На овај начин завршавамо велики пројекат изградње и пуштања у рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине и малопре сам генералном директору РТБ-а рекао: то је мали корак за човечанство, али огроман за све вас који живите у Бору и за вашу децу. Јер, свима вам је познато да је проценат обољења од респираторних болести код младих људи, нарочито код деце, овде био изузетно висок а сви ви који живите у Бору, знате колико је ово ствар која ће побољшати и ваш и живот ваше деце.

Дотичући се оне ружније стране приче о РТБ-у Стевановић је указао на изразито неповољно кретање цене бакра на светском тржишту: – Она је последица геополитичких и геоекономских фактора и параметара на које као мала земља, а нарочито РТБ као компанија из мале земље, не можемо да утичемо. У питању је прича између много већих играча на светском тржишту на коју не могу да утичу ни највеће мултинационалне компаније из ове области типа „Фрипорт МекМорен“. Зато ћемо, једноставно, морати да спроводимо максималне мере рационализације и укидамо сваки непотребан трошак. Менаџмент компаније – ту првенствено мислим на генералног директора Благоја Спасковског и његову заменицу за економска питања Мирјану Антић – то већ чини. Гледаћемо да на тај начин преживимо док ова олуја на светском тржишту бакра не прође, а мораће да прође као и све олује.
Немања Стевановић: Нова топионица велики корак за БорЗахваљујући се председнику Управног одбора на лепим речима генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски је казао да оне у суштини покривају рад Управног одбора, а посебно менаџмента, откад је Стевановић на том месту.
А, то је рад са изузетно плодним резултатима – казао је Спасковски. – Подсетићу вас да смо на новом постројењу у мају (прошле године) имали степен завршености топионице само 58 процената, а фабрике сумпорне киселине 38. Онда смо, заједничким снагама, пре свега напором који је председник Стевановић улагао, а уз подршку, одлуком и финансијски, од Владе и премијера Александра Вучића, као и натчовечанско ангажовање, моје и свих из менаџмента, успели да 23. децембра 2014. пустимо нову топионицу и нову фабрику сумпорне киселине. Период хладног уходавања је скраћен, период топлог уходавања такође је са 12 сведен на мање од осам месеци. Остао нам је доказни период за све што је у пројекту или физибилити студији написано, а онда следи још једна борба, па иза ње нова. Сада борба за смањење и контролу трошкова на свим пољима, да бисмо некако покрили ову муку која је изазвана ниском ценом бакра, а потом нови „рат“ на плану развоја рударства ради „храњења“ топионице домаћим концентратима. И од представника Владе и од премијера поновљено је да се морамо потрудити да развијемо рударство, а задатак председника Управног одбора и мој је да то операционализујемо.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…