Почетак Корпоративна одговорност Несебична помоћ РТБ-а у санацији последица поплава у Србији

Несебична помоћ РТБ-а у санацији последица поплава у Србији

7 друго читање
0
0
999

Где је тешко – „Бор“ 

 

Помоћ која је поплављеним подручјима стизала од рудара и њихове друштвено одговорне компаније – РТБ Бор Групе била је правовремена и стручна, а у најкритичније градове стизала је непрекидно у виду хране, пића, хигијенских средстава, новца, пумпи, рударске механизације, људства. – Пут Обреновца, прецизније у Рударски басен „Колубара“ и његов потопљени угљенокоп „Тамнава – Западно поље“ отишло је и седам великих пумпи које испумпавају 400 и 500 литара у секунди. Рудник бакра Мајданпек позајмио је ове пумпе ради бржег исушивања тамошњег „језера“ у којем има око 240 милиона кубика воде!
Несебична помоћ РТБ-а у санацији последица поплава у СрбијиРТБ
. – Да великодушност и солидарност рудара нису без разлога надалеко познате и да, где год и кад год је тешко – ваљда привикнути на то трпно стање – први прискачу у помоћ, Борани и Мајданпечани доказали су још једном. Били су у „првим борбеним редовима“ када се средином маја Србија суочила са злехудом воденом пошасти. Помоћ која је поплављенима стизала од рудара и њихове друштвено одговорне компаније – РТБ Бор Групе – била је, што је најважније, правовремена и стручна. У најкритичније градове стизала је непрекидно у виду хране, пића, хигијенских средстава, новца, пумпи, рударске механизације, људства… Дакле, РТБ Бор Група је, заједно са запосленим рударима, металурзима, флотерима, минерима, палиоцима и осталима, активно помагала поплављеним местима Србије у време ванредне ситуације у земљи.

Борани к’о род рођени
Током двонедељне санације бране флотацијског јаловишта рудника „Столице“, мештани Крупња су екипу врхунских борских флотера гледали као „род рођени“. Да ли због искуства које имају у познавању ћуди јаловишта, да ли због великог и племенитог срца које их је довело у овај крај Србије да помогну, тек, Борани су једног викенда, након целодневног рада на терену, „морали“ да буду и посебни гости на једној свадби коју, изгледа, никакав тектонски поремећај није могао да спречи. – Испоставило се да је невеста Боранка, па није било дилеме хоћемо ли и у сватове отићи. Живот се наставља, мора и треба тако. Све је у том крају сада подређено једном циљу: што пре санирати последице поплаве и клизишта јер чека други посао – берба малина! – рекао нам је Зарије Ристић.
Помоћ у храни и пићу упућена је одмах, 16. маја, најугроженијем месту у Колубарском округу – Обреновцу. На предлог менаџмента компаније, о којем је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски најпре разговарао са председником Управног одбора компаније др Борисом Драговићем, купљено је и тамо дистрибуирано, само дан након проглашења ванредне ситуације у земљи, 15.000 ланч-пакета, 50.000 боца воде, 1.000 ћебади, 14 чамаца и основна средства за хигијену (сапуни и шампони). Вредност ове робе је шест милиона динара и то је била прва помоћ која је стигла у поплављени Обреновац. Истог дана је, у договору са Сектором Министарства унутрашњих послова за ванредне ситуације, ради помоћи око евакуације становништва у Обреновац отишла и специјализована чета од 50 борских рудара.
Такође, специјализована интервентна јединица Флотације „Велики Кривељ“ Рударско-топионичарског басена Бор прискочила је у помоћ да се у руднику „Столице“ код Крупња што пре санира потенцијално велика еколошка штета због изливања отровне јаловине антимона преко обрадивог земљишта у приобаљу реке Корените. Седмочлана борска екипа, са машинама РТБ-а које су радиле на рашчишћавању и уређењу терена, остала је у Крупњу две недеље јер су поплаве покренуле клизишта, па је постојала претња да због нестабилности тла не попусти и друга јаловишна брана. Постављањем новог цевовода, јер је стари покидало клизиште, искусни борски флотери привремено су спречили отицање житке сиве масе у реку.

Пумпе за Обреновац и „Колубару“

Несебична помоћ РТБ-а у санацији последица поплава у СрбијиУ консултацији са Штабом за ванредне ситуације, Рударско-топионичарски басен Бор је, такође, купио и у потопљени Обреновац послао (20. маја) и 100 пумпи са комплетном пратећом опремом за испумпавање воде са мање приступачних места. Пумпе малог капацитета које црпу 10 литара у секунди, вредне 1,6 милиона динара, уручене су обреновачкој ватрогасно-спасилачкој јединици.
Пут Обреновца, прецизније у Рударски басен „Колубара“ и његов потопљени угљенокоп „Тамнава – Западно поље“ отишло је и седам пумпи великог капацитета које испумпавају 400 и 500 литара у секунди. РТБ, односно Рудник бакра Мајданпек, позајмио је „Колубари“ ове пумпе ради бржег исушивања тамошњег „језера“ у којем је, према речима стручњака, око 240 милиона кубика воде! Пумпе ће тамо остати докле год буде било потребно јер их „Мајданпек“ више не употребљава. Оне су се својевремено користиле за снабдевање мајданпечке флотације водом из водозахвата „Пустињац“.

„Шихта“ од рудара Бора и Мајданпека

Несебична помоћ РТБ-а у санацији последица поплава у СрбијиРудари, металурзи, флотери, минери, палиоци и остали – укупно 5.200 радника РТБ-а Бор – одрекло се и једне дневнице па је, на предлог менаџмента компаније, а у сарадњи са репрезентативним синдикатима, договорено да једна априлска „шихта“ буде издвојена као солидарна новчана помоћ за санацију последица поплава у Србији. Пословодство Матичног и зависних предузећа из састава РТБ Бор Групе издвојило је, приде, додатна новчана средства у износу од пет до 50.000 динара у те сврхе, па је на наменски рачун Владе Србије по том основу укупно уплаћено 8,9 милиона динара. Одлука о солидарној новчаној помоћи свих запослених (који су то касније својим потписима и потврдили) донета је 21. маја на састанку пословодства компаније са представницима репрезентативних синдиката – једносгласно! Синдикати који делују у борској компанији такође су се додатно организовали и, у складу са могућностима и бројности чланства, новчано помогли подручја угрожена поплавама.
Механизација којом располаже РТБ Бор, као и људство, све време је било у приправности да одмах пружи помоћ према плану и потребама Штаба за ванредне ситуације. Тако су, за изградњу насипа у селу Радујевац код Неготина коришћена седам камиона и три утоваривача, а у санацији бране флотацијског јаловишта рудника „Столице“ код Крупња три рударске машине (багер и два утоваривача). И село Радујевац и општину Крупањ посетио је и понудио помоћ генерални директор РТБ-а Бор.
На крају, апел комбината бакра у медијима осталим друштвено одговорним компанијама у Србији да, колико је то у њиховој моћи, помогну Србији да што пре санира последице поплава, резултирао је и тиме да се пословни пријатељ РТБ-а из Словеније укључи у акцију и донира шлепер воде и два комбија хране и ћебади.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …