Почетак Актуелно Мајданпек Нова механизација у Руднику бакра Мајданпек

Нова механизација у Руднику бакра Мајданпек

5 друго читање
0
0
1,087

 Стигао „комацу“ булдозер

 

Моћна машина, са 588 коњских снага, за десетину снажнија од постојећих. – Нови булдозер ће омогућити брже раскривање рудних лежишта

Нова механизација у Руднику бакра Мајданпек РТБ – РБМ. – У Руднику бакра Мајданпек почела је (и за дан-два ће бити завршена) монтажа булдозера „комацу 375А“, вредног 780 хиљада евра, који би овог пролећа требало да оснажи помоћну механизацију на површинском копу и омогући испуњење планова раскривања рудних лежишта на „Андезитском прсту“ и „Истоку“ „Јужног ревира“. Већ крајем недеље почиње обука руковалаца, а рад овог булдозера ће омогућити да се стари, који раде више од две деценије, ремонтују и оспособе за даљи рад.
Нова механизација у Руднику бакра Мајданпек Овај булдозер је од немерљивог значаја за боље остваривање планова и отварање нових рудних лежишта – потврђује Небојша Стојановић, помоћник директора РБМ-а за електромашинство – али њиме се проблем помоћне механизације решава делимично. Старе машине, које су коришћене до сада, изгубиле су поузданост, а морали смо да их држимо у каквој-таквој расположивости да бисмо могли да остварујемо планове. Овај булдозер даје простора да машине, које смо користили 20 година, ремонтујемо и вратимо у производњу.
Рудник бакра Мајданпек има три међусобно удаљена радилишта којима је за функционисање потребан булдозер:
Нова механизација у Руднику бакра Мајданпек Највећи проблем до сада био је што смо булдозере морали да транспортујемо од једног до другог радилишта, при чему им се хабао доњи строј јер за тако дуге релације нису предвиђени – каже Стојановић задовољан што ће “сељакања“ сада бити мање.
Булдожер “комацу 375А” има мотор од 588 коњских снага и најснажнији је у РБМ-у (стари имају 520). Има велику кашику и велики капацитет за гурање материјала, што ће добро доћи да се надокнади кашњење и што пре дође до нових рудних налазишта.
Нови булдожер монтирају сервисери “Теикома” уз помоћ радника РБМ-а. Јовица Беловановић каже да су руднички мајстори добри и желе да у детаље упознају машину. Машински техничар Александар Марковић, од летос радник РБМ-а, истиче да је ово прва озбиљнија монтажа у којој учествује и да је машина захтевна јер има много електронике.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…