Почетак Актуелно Нова металургија и чисто небо обележили овогодишњи Дан рудара и Дан РТБ-а

Нова металургија и чисто небо обележили овогодишњи Дан рудара и Дан РТБ-а

14 друго читање
0
0
1,238

 Запослени и Влада сачували и ојачали “локомотиву развоја Србије”

Честитајући празник рударима Бора и Мајданпека министар Александар Антић поручио да је “улагањима у нову Топионицу и Фабрику сумпорне киселине, кривељску и мајданепечку флотацију, као и у рударску опрему, компанија потпуо стабилизована. Сада се прелази на модернизацију рударске производње, отварање нових рудника, избор партнера и наредних месеци ћемо бити за нијансу ближи решењу, одлуци у ком правцу ћемо развијати РТБ”. – Б. Спасковски: Између два празника победили смо себе и струку производним резултатима и уходавањем нове топионице, а сада нас чекају велики и тешки задаци на развоју рударства
БРЕСТОВАЧКА БАЊА
.- Честитам празник рударима њиховим поздравом “Срећно!” и у своје и име Владе захваљујем тим сјајним људима који раде, по мом мишљењу најтежи посао на свету, и часно прехрањују своје породице. Желим да имају посла, да се посао који обављају у будућности модернизује, да га раде безбедно и да се живи и здрави враћају својим породицама – поручио је министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић на прослави Дана рудара и дана РТБ-а у Брестовачкој Бањи. Притом је додао:
Данас је и Дан РТБ-а Бор, па свим запосленима преносим честитке Владе, али и председника Републике Александра Вучића, са поруком: Србија гледа у РТБ и верује да је РТБ Бор од изузетног, од стратешког значаја не само за источну, већ за Србију у целини. Управо овде у Бору и околини Србија треба убрзано да се развија, треба да добије нову инјекцију у раст и развој БДП-а. РТБ са својим капацитетима, потенцијалима и сјајним људима који овде раде, треба да буду локомотива тог развоја. Дубоко верујем да ће РТБ и данас, и сутра, и у будућности, бити један од најснажнијих замајаца наше привреде и економије, да ће упослити људе у Бору и региону, а да ће та синергија свих запослених, менаџмента, и нас из Владе, дати резултате. Они су већ сада охрабрујући, а у будућности ће, без сумње, бити још бољи.

Заједнички напори отворили перспективу

Оцењујући да су резултати РТБ-а значајни, Антић је нагласио да је РТБ прошле године имао највећу производњу катодног бакра од деведесетих година до данас, а у 2017. резултати су још бољи. У првих седам месеци 40.000 тона, уз оно најзначајније, а то је да је повећано учешће бакра из домаћих сировина за 23 одсто и да то изузетно утиче на пословне резултате “Бора”.

Честитке председника Србије и премијерке
Вучић: Србија је поносна на своје рударе
Истичући да је Србија поносна на рударе и да јој је дужност да им обезбеди сигурност и адекватну награду за тежак рад, председник Србије Александар Вучић упутио је честитку рударима у којој се, између осталог, наводи:
Упућујем вам најискреније честитке поводом 6. августа, Дана рудара Србије. Веома поштујем и ценим тежак и високоризичан посао који обављате. Вашим трудом и ризиком који преузимате чините да српска привреда сваким даном напредује. Србија је због тога поносна на вас. Дужност свих нас је да вам обезбедимо сигурност у раду, боље услове и адекватну награду за ваш рад. Желим вам добро здравље и много успеха у раду, уз рударски поздрав „Срећно!“, навео је председник у честитки.
Ана Брнабић: Омогућити што боље услове за ваш рад
Задатак Владе Републике Србије је да омогући што боље услове за ваш рад, уважавајући ризике посла и ваш професионализам. Дубоко поштујем ваш рад и труд у обављању једног од најтежих и најзахтевнијих послова. Искрено се залажем за отвореност у комуникацији и стојим вам на располагању за дијалог о свим темама које су вама важне. Упућујем вам срдачне честитке поводом Дана рудара и желим вам добро здравље и пуно успеха у раду. Срећно!“, поручила је Брнабић.
Морам да поменем, неки ће рећи да хвалим господина Спасковског, менаџмент и Управни одбор, али мислим да морамо да говоримо о бројевима. РТБ је за првих седам месеци остварио ЕБИТУ (позитивну разлику између прихода и расхода у првом подбилансу. прим.аут.)од 35 милиона долара, што је сјајан резултат узимајући у обзир да смо годинама радили у минусу и да, када узмемо у обзир да се све текуће и обавезе према УППР-у измирују, овакав резултат представља велико охрабрење. То је резултат вашег посвећеног рада и љубави према компанији у коју сте уложили много времена и енергије, то је резултат свега што смо заједно радили. Морам да поменем више од 250 милиона инвестиција у Топионицу и Фабрику сумпорне киселине, око 50 милиона долара у модернизацију кривељске и мајданпечке флотације, као и нову опрему за Мајданпек. Све су то коцкице у мозаику који нас је довео до резулата. Тако данас имамо чисто небо над Бором, добре резултате и озбиљну перспективу.

Интересовање са свих меридијана

Пред нама је “велико финале” у коме морамо да обезбедимо нову рударску производњу – нагласио је Антић.– Потребно је сада уложити у отварање нових рудника, у нову опрему, у повећање рударске производње. Има много јаких компанија са свих меридијана (и кинеских, и канадских, и руских) које су расположене да нам буду партнери у том процесу. На основу свега што смо урадили сада можемо пажљиво да бирамо партнера са којим ћемо ући у овај процес и наставити модернизацију читавог региона, узимајући у обзир да тражимо партнера који ће разумети да РТБ Бор мора да буде развојна компонента Србије, да у читав процес мора да уђе тако да се повећа производња, да се инвестира новац, да се отварају нова радна места, а ја верујем да ће Влада Србије са менаџментом РТБ-а знати да изабере и да препозна управо такве партнере са којима ћемо наставити да развијамо читав овај крај и Србију у целини. Желим Вам да унапредимо заједничку кућу и да оно што ради ова генерација буде за понос свима нама, да нашој деци и генерацијама које долазе оставимо РТБ као снажну, моћну локомотиву развоја читаве источне и Србије у целини.

У знаку нове металургије

И речи министра рударства енергетике, а и осталих јасно су говориле да је овогодишњи Дан рудара спонтано посвећен новој металургији. Она је Боранима донела чисто небо, а РТБ-у производњу од 77.000 тона анодног бакра прошле године. Толико није забележено од 1999. а резултат је уходаних пирометалуршких постројења и њиховог рада по дизајнираним параметрима.

Честитке за Дан компаније
Поводом Дана компаније, генералном директору РТБ-а Бор Благоју Спасковском и запосленима у Рударско-топионичарском басену Бор, срдачне честитке упутили су: проф. др Мирослав Вукосављевић, пуковник, заступник начелника ВМА; Александар Миликић, председник Општине Бор, Јасмина Орлић, заменик председника Општине Бор, Видоје Адамовић, председник Скупштине општине Бор; колектив Рудника „Вршка Чука“ Аврамица; председник Регионалне привредне коморе Борског и Зајечарског управног округа Дејан Тошић и бројни пословни партнери и пријатељи компаније.
Септембра прошле године они су дотерани на 95 процената онога што је дизајном предвиђено, а марта ове на пројектоване вредности. Од тада је искоришћење бакра 98,5 процената а сумпор-диоксида 98 одсто. Резултати су видљиви и по томе што је РТБ за седам месеци 2017. само из сопствених сировина произвео 23 одсто више катода, а рударска производња је била боља за 13 процената.
Прослава рударског празника (слави га 200 активних рудника у Србији) и Дана компаније (слави се од 1998). почела је традиционалном будилицом. Око поднева је уследила посета званица новој Топионици, Фабрици сумпорне киселине и Златари, а потом додела награде “Инжењер Шистек” шесторици радника од којих су четворица металурзи “захваљујући којима нова Топионица данас ради пуним капацитетом и прецизно као сат”. Уз министра Антића, били су ту и председник Управног одбора РТБ-а Немања Стевановић, државни секретар у Министарству за рад и запошљавање Негован Станковић, г-дин Никола Шаиновић, представници друштвено-политичког живота Тимочке крајине, пословни партнери, пријатељи компаније. Овим поводом и у Мајданпеку је организовано неколико догађаја и приредби, а вече у Бору је завршено добро посећеним концертом групе “Ван Гог” у амфитеатру Дома културе и раскошним ватрометом.
У Бору очувано највише радних места

Пре него што је уручио прву Повељу, Златну значку и новчану награду (65.000 дин.) дипл. инж. металургије Славиши Стефановићу, Спасковски је изразио задовољство што поред себе види пријатеље рударства и Басена, али и жаљење што је изостала посета председника Републике Александра Вучића. – Између два празника победили смо себе, производним резултатима победили струку, уходали нову топионицу и фабрику сумпорне киселине и после 114 година живота и рада у Бору и РТБ-у наша деца могу осетити чист ваздух као и сва друга у Србији – казао је Спасковски. Но, не можемо стати на томе. Нас очекују велики и тешки задаци на развоју рударства. Има руде, и то више од онога што многи мисле (1,350 милијарди тона!), има пројеката, али ни РТБ ни држава немају капитала, а није ни пракса да држава отвара руднике. Значи, нама је неопходна промена власничке структуре, неопходан је партнер. Управо смо у времену да се и проналази партнер, а лакше ћемо га наћи само зато што је кренула Топионица, топљење ће бити јефтиније, ако не за више,оно за транспортне трошкове; кренула је нова Фабрика сумпорне киселине, екологија је задовољена – имамо стандарде које има Европа, па и мало јаче. Одржали смо и стандард радних људи, захваљујући, пре свега, Влади и држави Србији која је помогла, не само да се заврши топионица, већ и да РТБ опстане. И кад неко пита колико је нових радних места отворено у Бору, одговор је: У Бору је највише радних места, не отворено, већ сачувано, а готово се може рећи и отворено, јер могло је свих 5.000 да нестане, да их нема. Али, ипак данас 5.000 породица живи од овога што РТБ ради и производи, а ту је још 20-ак хиљада породица које су повезане и раде са РТБ-ом и за РТБ.

Награду Горану Репеџићу, руд. техн. из РБМ-а уручио је председник УО РТБ-а Немања Стевановић, а маш. техн. са кривељског копа Милутину Шћопићу директор Рудника бакра Бор Небојша Виденовић. Металуршком техничару из Топионице Горану Јововићу признање је предао Владимир Јаношевић, директор Топионице и рафинације, а јединој дами међу добитницима Сашки Тасић, дипломираној инжењерки металургије на месту управнице Топионице, лично министар рударства и енергетике Александар Антић. Драгану Николићу биће уручена кад се врати са годишњег одмора.

Од црне рупе до еколошке звезде
Пре свечаности у Б. Бањи гости су имали прилику да посете командну собу нове Топионице, Фабрику сумпорне киселине и ретку прилику да присуствују ливењу злата, а потом додирну и подигну златну борску полугу вредну скоро пола милиона долара. Након разгледања нових линија генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски је казао бројним новинарима: – Између два Дана рудара отклонили смо последице пожара и потпуно овладали новом технологијом. Данас су задовољени сви технички, технолошки и економски параметри. Искоришћење бакра је 98,5 а сумпора 98 процената. После 114 година небо над Бором је чисто, што се може видети по дрвећу и травњацима, а добили смо и еколошку звезду као најнезагађенији град, чистији од многих градова у Србији. Производња је за 13 одсто већа него у истом периоду прошле године. Из сопствених сировина смо дали 23 одсто више бакра него у истом периоду прошле године, а УППР-ом се ослободили историјског дуга од скоро милијарде евра. Све то не бисмо могли без помоћи Владе и садашњег председника, г-дина Александра Вучића. Сви заједно – Влада, Управни одбор и ми из РТБ-а, добили смо велику битку са једном од најмодернијих технологија. У рударству се тешко завршавају послови, а у РТБ-у тек предстоје, имајући у виду да нам је потребан концентрат из сопствених сировина. Предстоји нам и промена власничке структуре, изналажење капитала да би се отворили рудници и претапао концентрат са већом коришћу. Држава Србија има интерес да РТБ већим приходима повећава БДП. Велике рудне резерве и нова топионица то нуде.
РТБ ће оправдати уложено
У име добитника “Шистекове награде” захвалио се Славиша Стефановић, потврђујући да РТБ слави свој празник у светлу уходаности нове Топионице: – Сви параметри и капацитет су достигнути. Штавише, последњих месец дана имамо и рекордну производњу од почетка рада топионице изнад 7.800 тона. Велику заслугу зато има и рударство које из месеца у месец све више (сада 60 одсто) учествује у овој производњи. Верујем у даље повећање резултата које с правом очекује и источна и цела Србија, тако да ће говорник са мог места следеће године говорити о редовној, а не као сада рекордној производњи од скоро 8.000 тона анода месечно. РТБ ће ући у нормалан, максималан режим рада и оправдати све што је у њега уложено.
Председник УО РТБ-а Немања Стевановић је казао новинарима да могу видети коначан резултат великог рада запослених у РТБ-у и напора Владе која је издвојила велика материјална средства, пре свега,захваљујући ангажовању садашњег председника Републике, тадашњег председника Владе, Александра Вучића за завршетак ових капиталних објеката. Поводом једне недавне изјаве о еколошком стању у Бору по којој “питање екологије овде тек треба да се решава, Стевановић је подсетио: – Бор је 2006. од једне референтне европске организације добио неславну титулу еколошки најзагађенијег града Европе – црне еколошке рупе Европе. Захваљујући новој Фабрици сумпорне киселине, по мерењима референтне агенције Републике Србије која мери квалитет ваздуха, сада је он у Бору далеко бољи него у већини градова ове земље, укључујућии центар Београда где живим. Проценат респираторних обољења код младих људи пре завршетка нове Фабрике сумпорне киселине у Бору био је јако висок, сада је то непостојећа категорија! Зато бих се захвалио свима запосленима, генералном директору и Влади Србије што смо овај мегапројекат привели крају и што је производња од почетка године порасла 13 одсто.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…