Почетак Актуелно Мајданпек Новембарска производња РБМ-а на корак до плана

Новембарска производња РБМ-а на корак до плана

2 друго читање
0
0
646

План укупних ископина остварен са 77 одсто, а руде са 84 процента. – И поред тешкоћа са временским приликама, снабдевањем електричном енергијом, бројем возила у раду, функционисањем рудног дробљења, остварен солидан резултат на бакру и племенитим металима

Новембарска производња РБМ-а на корак до планаРБМ. – Запослени у Руднику бакра Мајданпек током новембра произвели су око 1.250 тона бакра у концентрату, са пратећим количинама сребра и злата, те тако били мање успешни него у октобру који је окончан са, за последњих 15-ак година, рекордних 1.711 тона бакра и одговарајућим количинама племенитих метала, што је било значајно изнад плана за тај месец.
Тежиште производне активности на површинском копу у новембру било је на Андезитском прсту. План укупних ископина, са остварењем од око 1,3 милиона тона, испуњен је са 77 процената, при чему је учинак на руди био 84 одсто.
Новембарска производња РБМ-а на корак до планаРадило се, углавном, на ободним деловима лежишта, што је утицало да количине буду нешто мање, а ископана руда и са мањим садржајем метала. И поред тога, али и тешкоћа које смо имали у дробљењу руде, остварили смо солидан резултат – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Подсећа и на низ пратећих послова који су у овом периоду обављени на површинском копу, Фази И, транспортном систему, одводњавању, инфраструктурним објектима, са циљем да се створе услови за континуитет производње у наредном периоду.
Новембарска производња РБМ-а на корак до планаВременске прилике су, додуше, неколико дана отежале рад и донеле проблеме у снабдевању електричном енергијом. Почеткак новембра протекао је и у знаку мањег броја возила и механизације у раду, али је средином месеца стање нормализовано, па смо успевали да одговоримо обавезама са више успеха и ангажујемо се и у одржавању путева – додаје Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу РБМ-а.
И у новембру у флотацији смо прерадили све испоручене количине руде која је била мање квалитетна у односу на планирану. Због проблема на копу и дробљењу руде, коначан резултат је нешто мањи од предвиђеног, али је искоришћење било на задовољавајућем нивоу, а концентрат захтеваног квалитета – наглашава Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…