Почетак Актуелно Мајданпек Новембарска производња у Руднику бакра Мајданпек

Новембарска производња у Руднику бакра Мајданпек

0 друго читање
0
0
726

Са Северног на Јужни ревир

 

Последњих дана новембра механизација премештена са Централног рудног тела Северног ревира на Андезитски прст Јужног ревира. – Раскрива се и “Исток”. – Производено око хиљаду тона бакра у концентрату уз пратеће количине племенитих метала
Новембарска  производња у Руднику бакра МајданпекРБМ
. – Новембарску производњу у Руднику бакра Мајданпек обележило је око хиљаду тона бакра у концентрату уз одговарајуће количине племенитих метала. То је постигнуто упркос непланираним тешкоћама и великим обавезама у измештању инфраструктурних објеката и премештању механизације са Северног ревира на Јужни где ће се радити наредних месеци.
За 26 дана новембра укупне ископине достигле су више од милион тона, па је план испуњен са 65 одсто, али је количина откопане руде тек за неколико процената мања од плана.
На јаловини имамо велики подбачај због мањег броја возила у раду и честих застоја на Транспортном систему – Фаза 1. Осим тога, возило се на дужим релацијама, што је директно утицало на резултат – објашњава Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу.
На површинском копу, на Фази 1, било је проблема са бубњевима и сређивањем терена, са померањем одлагача због недостатка помоћне механизације. Када је реч о тешким возилима, отклањање кварова успорава недостатак резервних делова, али се ипак рачуна да би до повећања производње требало да дође, јер се тежиште радова премешта на радилишта Јужног ревира где се смањују транспортни путеви и за руду и за јаловину.

Да бисмо наставили рад на Андезитском прсту, препумпавали смо воду из реке Пек. Успели смо и сада настављамо рад на руди, иако смо завршили предвиђену етапу послова на Северном ревиру. “Марион 11” је већ на “Истоку” одакле ћемо наредних месеци и година уклањати јаловину са циљем да у предвиђеном року стигнемо до руде – каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек. Он наводи да је 26. новембра почело премештање багера “ПЦ2” са Северног ревира, на којем је одрађено и више од планираног, ка Андезитском прсту где треба да се интензивира раскривање и копање новог корита Пека.
Новембарска руда са Централног рудног тела Северног ревира имала је повољнији садржај бакра од руде са Андезитског прста. Сва руда која је стигла са површинског копа је и прерађена. Да није било проблема (мало на копу, мало на дробљењу, са тракама), што нисмо могли да спречимо, новембар би био рекордан месец не само у овој години. Садржај племенитих метала био је нешто скромнији, али ипак довољан за остварење планских обавеза. Када је реч о текућим пословима, завршавамо замену облоге на дробилици “ХП6” која се добро показала, па очекујемо још боље ефекте. Мучи нас недостатак резервних делова, али кварови су поправљани само захваљујући запосленима који су били довољно вешти да пронађу решење – наводи Јелена Ђурић, управница Флотације.
Новембарски учинак мајданпечких флотера је на планираном месечном нивоу око 1.000 тона бакра у концентрату, уз пратеће количине сребра и злата, са квалитетом у захтеваним границама од око 20 процената колико се у топионици бакра и тражи. Зна се, међутим, да ће руда која се у децембру ископава, имати нешто мањи садржај бакра и злата од новембарског.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…