Почетак Актуелно Мајданпек Са новембарском производњом у РБМ-у достижу прошлогодишњу

Са новембарском производњом у РБМ-у достижу прошлогодишњу

2 друго читање
0
0
659

 Раст се наставља

 

План укупних ископина на Јужном ревиру за 28 дана новембра остварен са око 84 одсто, учинак на руди са 96,67 процената, уз садржај бакра у руди од 98,20 одсто. – У Флотацији предађена сва испоручена руда у захтеваном квалитету и са кумулативним искоришћењем од 84,83 одсто. – Овогодишња производња око 16 хиљада тона бакра у концентрату премашила прошлогодишњу

Са новембарском производњом у РБМ-у достижу прошлогодишњуРБМ. – Ослоњена на солидне десетомесечне резултате новембарска производња у Руднику бакра Мајданпек је према већини параметра достигла прошлогодишњу, па ће у периоду до краја године учинак бити у знаку приближавања планским захтевима и остваривања раста у односу на остварено током 2016. У прошлој години, подсетимо, дато је 14,7 милиона тона укупних ископина, 5,767 милиона тона руде, из којих је произведено 15.207 тона бакра у концентрату и пратеће количине племенитих метала, са искоришћењем на бакру од 83,65 одсто.
За 11 месеци ове године учинак мајданпечких рудара је на корак до лањског гледајући укупне ископине, око прошлогодишњих количина када је реч о руди, а изнад лањског резултата са већ 16 хиљада тона бакра у концентрату и просечним искоришћењем од 84,20 одсто.
План укупних ископина на Јужном ревиру је за 28 дана новембра остварен са око 84 одсто. Учинак на руди је 96,67 процената, уз садржај бакра у руди од 98,20 одсто – каже Андреја Марковић, помоћник директора РБМ-а за производњу. – У новембру имамо евидентан помак свих параметара у односу на претходни месец. Предузете су многе активности да до тога и дође, од послова на Транспортном систему (померање транспортне траке Т 06), која је заротирана на свом крају за 44 метра, чиме су створени услови за рад ТС Ф1 дуже време без сталног присуства булдозера и потребе за вожњом на спољна јаловишта. Рад система у таквом режиму позитиван је са становишта норматива и бољих производних резултата на раскривци. Мања потреба за булдозерима на јаловишту створиће услове да се они ангажују на другим задацима и путеви на површинском копу припреме за безбедан рад тешких возила. Треба поменути и системе за одводњавање на копу, измештање постојеће три линије и стављање четврте у функцију, чиме се стварају услови за правовремено ослобађање лежишта.
Велике обавезе имали су и запослени у Флотацији. – Наш први и најважнији задатак јесте да свеу испоручену руду прерадимо са што бољим искоришћењем и у траженом квалитету концентрата, а да притом трошкове држимо под контролом и побринемо се за све неопходне успутне послове који доброј преради дају континуитет. Свесни да упоредо са производњом морамо да стварамо услове да се она на исти начин, па и боље одвија убудуће, припремили смо и делом успели да обавимо бројне интервенције на линији прераде, од дробљења до филтраже, неопходне за несметани рад – истиче Јелена Ђурић, управница Флотације. Наводи да је за 28 дана новембра прерађено више од пола милиона тона руде са кумулативним искоришћењем од 84,83 одсто, а да је овогодишња производња бакра у концентрату већ за неколико процената изнад прошлогодишњег.
Чињеница да се новембар завршава са око 1,8 милиона тона укупних ископина говори да се раскривање Јужног ревира убрзава, што је један од најважнијих задатака за даљи рад РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…