Почетак Посете Нови рудник у Бору по највишим еколошким стандардима, изјавила амбасадорка Канаде

Нови рудник у Бору по највишим еколошким стандардима, изјавила амбасадорка Канаде

6 друго читање
0
0
1,393

 Не сме да се понови слика из Кривеља

 

Кати Чаба: „Ракита“ ће водити рачуна и све што ради биће за добробит локалног становништва и целог региона и у сарадњи са градом и РТБ-ом, изјавила је амбасадорка Канаде у Бору. – Мештани Брестовца, Слатине и Метовнице не смеју да брину да ће нови „Ракитин“, односно „Невсунов“ рудник бити нови загађивач. Договорићемо се где ће бити улази, а где излази – тамо где је то еколошки најисправније, најрационалније и најекономичније, рекао Благоје Спасковски
Нови рудник у Бору по највишим еколошким стандардима, изјавила амбасадорка КанадеРТБ
. – Нова амбасадорка Канаде у Србији Кати Чаба дипломатски мандат почела је 6. фебруара посетом Рударско-топионичарском басену Бор. Нимало случајно одатле, имајући у виду чињеницу да је пословна сарадња Србије и Канаде најразвијенија у области рударства, а Бор свакако један од српских градова у коме је она најизраженија. Јер, финансирање нове топионице и фабрике сумпорне киселине обезбедила је канадска ЕДЦ банка, а постројења је градио канадски СНЦ Лавалин. Приде, надомак Бора канадски „Невсун“, у сарадњи са „Ракитом“ интензивно спроводи рударска истраживања и, по свему судећи, Бор ће врло брзо добити нови рудник бакра.
Нови рудник у Бору по највишим еколошким стандардима, изјавила амбасадорка КанадеУ разговору са менаџментом РТБ-а дотакли смо се отварања новог рудника у Бору, па могу да кажем да је у интересу „Раките“ да оно прође уз примену највиших еколошких стандарда, а затим и социјалне компоненте. „Ракита“ ће водити рачуна и све што ради биће за добробит локалног становништва, целог региона, у сарадњи са градом и РТБ-ом Бор – изјавила је амбасадорка Канаде Кати Чаба у Бору.

Велико интересовање канадских компанија за РТБ
Упитана да прокоментарише заинтересованост канадских компанија за приватизацију РТБ-а Бор, амбасадорка Канаде рекла је да је она велика, али да је потребно сачекати и видети који ће модел приватизације Србија понудити. – Канадске компаније желе да учествују у томе и њехово интересовање је велико – рекла је Кати Чаба.
Истичући да јој је ово прва посета руднику у каријери, Чаба је нагласила да у Србији данас послује више од 50 канадских компанија, те да јој је зато један од приоритета информисање канадских привредника о економској ситуацији у Србији, као и о могућностима за улагање. Економија Канаде се великим делом ослања на рударство и зато развој ове гране индустрије видим као велики потенцијал за ширу сарадњу са Србијом и Бором. Поносна сам што је канадски СНЦ Лавалин учествовао у изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине и што је примена наше технологије допринела развоју индустрије у овом делу Србије. Резултат нашег заједничког посла је чист ваздух у Бору, а то на најбољи могући начин илуструје како је канадска компанија извела посао. Наравно, свесна сам да свега овога не би било да није било велике визије руководства РТБ-а Бор и захвална сам на томе – рекла је амбасадорка Канаде.
Потврђујући да је за отварање новог рудника важно поштовање највиших еколошких стандарда и свега осталог што правила службе налажу када је о томе реч, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски нагласио је да мештани околних села – Брестовца, Слатине и Метовнице – не смеју да имају секирацију да ће нови „Ракитин“, односно „Невсунов“ рудник бити нови загађивач. – Радићемо сви заједно, а амбасада ће бити посредник и супервизор да све буде у складу са светским нормативима. Ништа не сме да се угрози и претвори у подручје какво је у Кривељу. Тамо смо направили лом. И ми, и они пре мене. То не сме да се понови у ова три села и надам се да неће. Договорићемо се зато где ће бити улази, а где излази – тамо где је то еколошки најисправније, најрационалније и најекономичније. Екологија мора бити изнад економије – рекао је Спасковски.
Спасковски и Чаба разговарали су и о томе да би, као у случају изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору, приликом отварања рудника неке послове требало поверити локалним фирмама. – Треба да постоји локална компонента и да се по истоветним условима предност да домаћим фирмама. Имамо оспособљене екипе које изводе бушачке и рударске радове, граде путеве и по белом свету. Раде по светским нормативима и треба да добију предност – додао је Спасковски.
Амбасадорка Канаде је након разговора са менаџментом РТБ-а Бор разгледала нову топионицу и фабрику сумпорне киселине, а посетила је и јамски „кафић“. У књигу утисака написала је да је веома импресионирана професионалношћу запослених, али и чињеницом да РТБ Бор води рачуна о екологији, о људима који живе у Бору и о свима који раде за РТБ. Посебно је нагласила допринос компаније у области заштите животне средине и елиминисању загађења ваздуха.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …