Почетак Актуелно Мајданпек Новогодишњи интервју Бранислава Томића, директора Рудника бакра Мајданпек

Новогодишњи интервју Бранислава Томића, директора Рудника бакра Мајданпек

4 друго читање
0
0
2,775

Тешка 2015. увод у тежу 2016. годину

 

Упоредо са производњом, обављени бројни инфраструктурни послови, измештен далековод, деоница магистралног пута, почело препумпавање Пека. – У односу на прошлу годину прерада већа за више од 20 процената, квалитет концентрата подигнут са 14,58 на 19 одсто. – У наредној години производњу треба повећати на шест милиона тона руде, наставити раскривање “Истока” Јужног ревира, инфраструктурне и инвестиционе радове. – Преполовљена цена бакра обавезује на штедњу и контролу трошкова
Новогодишњи интервју Бранислава Томића, директора Рудника бакра МајданпекРБМ
. – За многе од нас година на измаку била је најтежа у радном веку проведеном у Руднику бакра Мајданпек. Таква, она је увод у још тежу 2016. током које ћемо морати добро да “заврнемо рукаве” и обавимо бројне неопходне, незавршене и дуго одлагане послове. И то на најбољи и најспретнији начин, упркос околностима које ће, вероватно, бити теже од оних које су нас спутавале у производњи и пословању. Само тако ће 2017. и наредне године услови за рад и околности бити повољније. Пуно посла нас чека – речи су којима Бранислав Томић, директор РБМ-а, коментарише календарску 2015. годину у раду и пословању Рудника бакра Мајданпек.
Новогодишњи интервју Бранислава Томића, директора Рудника бакра МајданпекОва година је почела са обавезом да санирамо последице незапамћених временских неприлика и елементарних непогода из претходне, које су нас у четири наврата враћале не на почетак, већ корак уназад. Почела је, нажалост, и трагедијама које су нас дубоко погодиле и које нећемо заборавити, али и свакодневном борбом за што већи учинак. Околности нам нису биле савезник, а свакодневни рад био је отежан. Јер, упоредо са производним задацима, имали смо и велике инфраструктурне послове, изместили далековод, деоницу магистралног пута, започели препумпавање Пека и упорно истрајавали да производња не трпи због тога. Успели смо и да, у односу на прошлу годину, повећамо прераду за великих 20-25 процената, “подигли” смо квалитет концентрата са 14,58 на 19 одсто и показали да можемо и на преко 20! А, упоредо смо обављали ремонте, санацију постројења, “затезања” комплетних линија, реализовали инвестиционе планове… Због свега, могу да кажем да је 2015. година за РБМ била изузетно тешка.
Инфраструктурни радови који су, практично, услов за планско проширење Површинског копа, али и даљи рад и развој РБМ-а нису окончани?

Очекује нас обавеза да новосаграђену деоницу пута испод Андезитског прста асфалтирамо и опремимо за саобраћај, као и измештање Пека. Предстоји израда корита реке, као и канализације, а наш интерес је да то обавимо што пре, како бисмо на површинском копу добили већи маневарски простор за рад и смањили трошкове препумпавања реке. Имаћемо и обавезе у граду, на аутобуској станици, а покушаћемо да убрзамо посао јер ћемо само тако имати довољно времена за редовне обавезе.
Планове РБМ-а за 2016. годину у великој мери кроје околности. Од инвестиционих, до производних и кадровских, свуда су потребе веће од могућности, а због укупног пословног амбијента и реалних потреба, производња се мора повећати. Како?
Одговор на то питање даћемо радом. Учинићемо све да производњу увећамо на шест милиона тона руде, што неће бити ни мало лако с обзиром на обавезе које нас очекују око инфраструктурних објеката, на раскривању “Истока” Јужног ревира, инвестиција. Јер, на Површинском копу, поред поменутих инфраструктурних радова, очекује нас озбиљно ангажовање у испумпавању воде (од технолошког решења и пројектне документације, преко пумпне станице за сирову воду, грубог механичког чишћења, хемијске обраде сирове воде и низа других фаза). У Флотацији нас чека завршетак инвестиционих радова на новој “Мецо минералс” опреми, “подизање” седме секције, активирање млина за домељавање, измештање пловеће пумпне станице, санација бране Шашки поток, реконструкција система отпрашивања дробљења, уградња система за подмазивање примарне дробилице, грађевинских објеката и одводњавање концентрата.
Отварање Јужног ревира, започет рад на ”Истоку”, наизглед, није тежак, али је велики и важан задатак. Мајданпечки рудари ту буквално полажу испит из одговорности према сопственој и будућности рударења у Мајданпеку?Више је то од испита. Јужни ревир представља садашњост и будућност рударења у Мајданпеку. Цео захват има 62 милиона тона раскривке, а радићемо по скраћеном захвату. То подразумева да се током 2016. године уклони 17 милиона тона јаловине на дугом и напорном путу до прве руде са тог радилишта до које треба испумпати и осам од 15 милиона тона воде са копа Јужног ревира. Одводњавање ће моћи да се реализује тек након пречишћавања те воде за шта, такође, треба створити услове.
Будући да сте већ потпуно усмерени ка обавезама које РБМ и запослене у њему очекују током наредне године, да ли постоји нешто по чему ћете памтити 2015. годину?
Ову годину обележиле су тржишне неприлике и преполовљена цена бакра, пад цене злата, те, по том основу, заустављене позитивне тенденције у раду и пословању. Окренули смо се штедњи, рационализацији трошкова, дали смо потребан значај и подвукли да је свако место њиховог настајања место где треба учинити све да буду сведени на рационалне и оправдане, па и да се због тога појача контрола. Свима мора да буде јасно да се не можемо понашати као да се ништа не догађа у приликама када су нам, стицајем околности, приходи значајно умањени.
Када све то имате у виду, шта прижељкујете у наредној години?
Мислим да је заједничка не само жеља, већ и обавеза свих запослених да учинимо све за опстанак предузећа и компаније, да крајње одговорно и савесно обављамо своје послове, да пуну пажњу посветимо трошковима, задацима и резултатима, а све са циљем да добијемо тешку битку са околностима и обавезама у 2016. и да заједнички започнемо нову фазу динамичнијег рада и развоја Рудника бакра Мајданпек и рударења на овим просторима.
Као директора, јавност Вас памти по првој изјави: “Рудник бакра и град Мајданпек су, заправо, једна целина у којој се не зна где престају границе једног, а почиње друго, па тако нема ни развоја једног без другог”. Како гласи новогодишња жеља и једном и другом?
Желим да сви имамо више посла. И ми у руднику, и сви у граду. Јер, није рудник довољно велики да запосли све који су без посла, а ни град довољно снажан, ако у њему ради само рудник. Желим да радимо више, јер је то начин да имамо више и да нам буде боље. Поводом предстојећих празника жеље за добро здравље, успех и срећу на свим пољима упућујем запосленима у РБМ-у, члановима њихових породица, свим становницима општина Мајданпек и Бор који су наши сарадници и савезници у покушају да се изборимо за лепше и боље сутра. Срећно!
Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…