Почетак Актуелно Мајданпек Обележен Дан општине Мајданпек

Обележен Дан општине Мајданпек

4 друго читање
0
0
843

Вратити култ рада и веру у боље сутра

То су основне поруке са свечане седнице СО Мајданпек. – Дејан Петковић Рамбо почасни грађанињ Мајданпека. – Додељене традиционалне Септембарске награде. – Концерт групе „Галија“ – дар РБМ-а и РТБ-а Бор Мајданпеку и Мајданпечанима

Обележен Дан општине МајданпекМАЈДАНПЕК. – Мајданпек је 12. септембра обележио Дан општине. Централни догађај била је свечана седница Скупштине на којој је, у присуству бројних гостију и званица из братске општине Челинац у Републици Српској, општина Борског, Зајечарског и Браничевског округа, народних посланика, представника Националног савета Влаха, као и привредног, политичког, културног и спортског живота града и општине – било говора о актуелној ситуацији. Фудбалер светске славе Дејан Петковић Рамбо, рођен у Мајданпеку, проглашен је за почасног грађанина Мајданпека, а додељена су и традиционална септембарска признања.
Обележен Дан општине МајданпекСвечана седница Скупштине општине била је прилика за подсећање да је пре месец и по дана у Мајданпеку променењена општинска власт. Славиша Божиновић, председник општинског парламента, истакао је да је одговорност за будућност општине преузета у тешком тренутку и због тога затражио пуно ангажовање и јединство, али и одговорност да се потенцијали боље користе:
Обележен Дан општине МајданпекОпштина Мајданпек ће водити јасну политику коришћења природних ресурса. Уз подршку Владе Републике Србије и РТБ-а Бор и потенцијала које Мајданпек има, потребни су нам бољи резултати у привреди да би се смањила незапосленост како би људи боље живели и видели перспективу за себе и своју децу. Приоритети су борба за више социјалне правде, за еколошки здрав развој. Потребне су нам инвестиције, домаће и стране, да бисмо покренули замајац привреде. Осим инвестиција РТБ-а Бор у протеклих десетак година није било ни домаћих ни страних улагања – нагласио је Божиновић и заложио се за враћање култа рада по чему је рударски Мајданпек био препознатљив.

Дан ОШ „12.септембар“
Дан школе и 43 године рада и постојања обележили су ученици и просветни радници Основне школе „12.септембар“ у Мајданпеку. Обележавање је протекло радно, са скраћеним часовима и међуодељенским спортским такмичењима. Уобичајена приредба је изостала јер се и ове године простор дели са ученицима Техничке школе. Повод за славље је и чињеница су Министарство просвете и Амбасада Немачке школи одобрили три пројекта за санацију фискултурне сале, реконструкцију хола са бином и квалитетније грејање.
Председник Општине Мајданпек Дејан Вагнер нагласио је значај инвестиција за побољшање услова и квалитета живота, изнео низ података који речито говоре о задужености, обавезама, тешкоћама и неправилностима у многим областима и нагласио да је, и поред свега, оптимиста: – Отклањањем наведених проблема у руковођењу јавним предузећима и установама, као и подизањем одговорности свих запослених у општинској управи и јавном сектору, наду да ће се ситуација у општини променити на боље улива и РБМ где се очекује завршетак послова на раскривању руде до краја године. То ће уз завршетак још неких важних инвестиционих послова као што су ревитализација транспортног система за одлагање јаловине, ревитализација погона за прераду руде и производњу концентрата бакра – створити услове да се производња у Руднику више него удвостручи. Тиме ће се створити услови за запошљавање, а повећаће се и приходи општинског буџета. Верујем да ћемо нашу општину успети да вратимо на ниво који је имала осамдесетих година прошлог века – истакао је Вагнер.
Дејан Петковић Рамбо, фудбалер светске славе који је рођен у Мајданпеку, постао је почасни грађанин овога града.
У својој каријери добио сам много награда, али ова ми је најдража – није крио емоције популарни Рамбо, Мајданпечанима познатији као Шмеки. – Ово признање ће заузимати централно место међу наградама које сам добио јер, иако живим 10 хиљада километара далеко, граду у коме сам рођен дугујем све што сам постигао у каријери.
Обележен Дан општине МајданпекСептембарске награде додељене су Високој техничко-машинској школи струковних студија у Трстенику, професору др Мирославу Врхошеку, шефу стручне службе Општинске управе Мајданпек мр Србиславу Живковићу, Одреду извиђача „Мајданпечки одред“, дипломираној вајарки Сари Николић, неформалној групи младих људи из Мајданпека „Ски ентузијастима“ и раднику обезбеђења РБМ-а Сеаду Мујковићу који је показао изузетну хуманост и пожртвовање у спашавању двоје старијих и болесних људи из пожара.
Поводом Дана општине одиграна је ревијална фудбалска утакмица између ветерана РФК Мајданпека и Радничког из Ниша уз учешће почасног грађанина Мајданпека Дејана Рамба Петковића и присуство више актера филма „Монтевидео“. Отворена је и изложба радова насталих у Првој ликовној колонији „Камени град у дрвету и боји“ и одржан концерт групе „Галија“ који је Мајданпеку поводом Дана општине даровао Рудник бакра Мајданпек, односно РТБ Бор.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…